Virtuele crime scenes voor toekomstig forensisch experten aan de KU Leuven

- Ilene Langen

Studenten Biomedische Wetenschappen aan de KU Leuven kunnen dankzij virtual reality ervaring opdoen als forensisch expert. De app biedt drie moordscenario’s aan om op te lossen.

Omdat het niet altijd eenvoudig is om praktijkervaring op te doen, zet de KU Leuven nu virtuele crime scenes in om studenten Biomedische Wetenschappen op te leiden. Dankzij virtual reality komt een droomjob als die van forensisch expert dichterbij.

Mogelijke moordscenario’s

De nieuwe app lijkt wel op een computerspel, dankzij de 3D-omgeving, de VR-bril en twee hand controllers. Studenten kunnen zich onderdompelen in drie scenario’s: een dubbele roofmoord, een dubbele passionele moord en een verdacht overlijden. Een virtuele politieagent brieft de studenten, waarna ze het huis kunnen binnenwandelen en doorzoeken.

Bron: KU Leuven

“Net als op een fysieke crime scene kunnen studenten kasten en deuren openen, sporen identificeren en tests uitvoeren. DNA-stalen nemen, bloedsporen zichtbaar maken, spermaresten zoeken met blauw licht, vingersporen visualiseren en foto’s nemen: het kan allemaal”, zegt professor Bram Bekaert van het vak Criminalistiek.

Bron: KU Leuven

Bovendien kan de docent makkelijk online de vooruitgang van studenten waarnemen of doen de toekomstig forensisch experten aan zelfevaluatie.  

Slim systeem en de oefenrechtbank

Wanneer je een foutje maakt of knoeit met het bewijsmateriaal, tikt het VR-systeem je op de vingers. “De technologie die we gebruiken om plaatsen delict te onderzoeken, wordt steeds gevoeliger, dus het is nog veel belangrijker dan vroeger om te zorgen dat er geen DNA van de onderzoeker terechtkomt in de stalen van de plaats delict of dat er DNA-sporen tussen bewijsstukken onderling wordt uitgewisseld”, geeft Bekaert aan.

Na het virtuele onderzoek, maken de studenten een verslag op. Op termijn zullen ze dat verslag zelfs mogen verdedigen in een oefenrechtbank. Daarvoor wordt er samengewerkt met de collega’s van de Faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen.

Veel voordelen

Volgens professor Bekaert heeft deze aanpak veel voordelen: “Door de pandemie werd het plots veel moeilijker voor onze studenten om echte crime scenes te gaan onderzoeken. Maar ook voor corona was het vaak al een uitdaging voor studenten om praktijkervaring op te doen. Deze VR-applicatie is een heel goed alternatief.”

Ook de politie kan deze toepassing goed gebruiken. Een crime scene kan namelijk maar één keer onderzocht worden, dus is het handig om hierop te oefenen in een veilige omgeving.

De applicatie werd ontwikkeld door het Biomedical Technology Lab in samenwerking met het STEPS Vaardigheidscentrum en het Expertisecentrum Onderwijs van de Faculteit Geneeskunde.

lees ook

Is virtual reality de toekomst van het onderwijs?