Drie Belgische teams geselecteerd voor WK VEX robotica in Dallas

- David Van Waeyenberghe

Begin maart vond in Technopolis het eerste Benelux-kampioenschap VEX Robotica plaats. Van de 24 deelnemende teams uit België, Nederland en Luxemburg kregen vijf een uitnodiging om deel te nemen aan het WK, dat eind april plaats vindt in de Verenigde Staten. De geselecteerde teams zamelen met crowdfunding geld in voor die unieke ervaring. 

“Het eerste Benelux-kampioenschap was een groot succes”, zegt Niels Puttemans, educational development director bij nooby.tech. De organisator en inspirator van de roboticawedstrijd zag veen enthousiasme en samenwerking. “De teams moesten samenwerken om zo hoog mogelijke scores te halen. Een aanwezige coach zei me dat hij nog nooit zoveel plezier en samenwerking had gezien in een STEM-competitie.” 

Laureaten 

De teams lieten hun capaciteiten individueel zien tijdens rij- en programmeervaardigheidsuitdagingen, de zogenaamde skills. De deelnemende teams moesten ook hun technische notitieboekje presenteren, hun keuzes toelichten en de constructie van hun robot en de strategie uitleggen. “Ik ben trots op het vermogen van de leerlingen om toe te passen wat ze op school leren om de best mogelijke robot te ontwerpen en bouwen”, gaat Puttemans verder.  

Het Benelux-kampioenschap was onderverdeeld in twee competities: VEX IQ (8 tot 15 jarigen) en VEX Robotics (12 tot 18 jarigen).  

De laureaten in de VEX IQ

  • Designprijs: nooby.tech team 72507D (robotica club Brussel) 
  • Juryprijs: team 35824C (Scheppersinstituut Mechelen) 
  • Teamwork prijs: nooby.tech team 73507B (robotica club Brussel) en π-VEX Squad 84063B (Pulhof Instituut Antwerpen) 
  • Vaardigheidsprijs: π-VEX Squad 84063B (Pulhof Instituut Antwerpen) 

De laureaten in VEX Robotics: 

  • Juryprijs: The Duckies 13101A (Corderius College Amersfoort NL) 
  • Vaardigheidsprijs: Steamclub 20143A (Mosa-RT Maaseik) 
Winnende teams

lees ook

Vlaanderen schakelt astronauten in om leerlingen te inspireren tot STEM-opleidingen

Crowdfundend naar VS 

Vijf van de zes laureaten sleepten met hun prijs een uitnodiging in de wacht voor deelname aan het wereldkampioenschap VEX Worlds in Dallas Texas. Dat WK vindt plaats van 25 april tot 4 mei. Het gaat om drie Belgische en twee Nederlandse teams. Het is de eerste keer dat vertegenwoordigers uit België en Nederland naar het WK trekken. Om de verplaatsing en kosten te financieren, organiseren de deelnemers crowdfundingacties. 

RoboBelgineers 73505C (nooby.tech robotica club in Brussel, België) https://www.gofundme.com/f/help-roboticateam-om-naar-kampioenschap-tegaan 

π-VEX Squad 84063B-team (OLV Pulhof Instituut in Antwerpen, België)  https://www.gofundme.com/f/help-pvex-squad-naar-het-wk-robotica 

Steamclub 20143A (Mosa-RT in Maaseik, België) 

https://steunactie.be/campagne/vex-robotics-competition-steamclub-mosa-rt/-16266