Universiteit Antwerpen lanceert major in datascience

- Michaël Aussems

De Universiteit Antwerpen (UA) lanceert een major in Datascience for Business aan zijn faculteit Business & Economics. De nieuwe major is vanaf dit academiejaar toegankelijk en krijgt een focus op ethiek.

De faculteit Business & Economics van de Universiteit van Antwerpen breidt haar aanbod uit met een major in Datascience for Business. De major omvat onderwerpen als data mining, data engineering, data science maar ook duurzaamheid en ethiek. “Het is de bedoeling dat studenten na de major goed kunnen communiceren met IT’ers”, verduidelijkt professor David Martens.

De major is al sinds dit academiejaar beschikbaar maar werd pas eind vorige week feestelijk voorgesteld. Professor Martens gaf samen met enkele gerenommeerde internationale collega’s een overzicht van het belang van datascience in onze maatschappij, niet alleen vanuit een praktisch standpunt maar ook vanuit een ethisch perspectief.

De major is beschikbaar voor masterstudenten handelsingenieur en TEW. Drie vakken zijn het populairst: Data Mining, Cases and Trends in Data Science en Data Science and Ethics. “Wij vinden het belangrijk dat de studenten niet enkel de nieuwe technologieën leren kennen, maar ook zelf leren inschatten waar de ethische grenzen liggen”, verduidelijkt Koen Vandenbempt, decaan van de faculteit.

Nieuw onderzoek

Die nadruk op ethiek kwam terug op de feestelijke voorstelling van de nieuwe major. De universiteit nam van de gelegenheid gebruik om een nieuw onderzoeksproject naar ‘Explainable AI’ voor te stellen. Verzekeraar AXA Belgium zal dat project, uitgevoerd door de Applied Data Mining-onderzoeksgroep, sponsoren. Voor AXA is dergelijk onderzoek van praktisch belang aan gezien het belang van algoritmes in onder andere de toekenning van polissen toeneemt. Wil een verzekeraar iemand weigeren, dan moet die immers kunnen uitleggen waarom.

Tijdens de voorstelling loofde onder andere professor Foster Provost van de New York University de studenten van de UA, met wie hij eerder al succesvol samenwerkte. Provost, de feitelijke schrijven van het boek Datascience for Business, vindt dat de Antwerpse universiteit de juiste richting inslaat. Professor Theodoros Evgeniou van INSEAD valt hem bij. “Het is goed dat er initiatieven en nieuwe majors zijn die verschillende aspecten van datascience onder één dak brengen. Dat is de weg vooruit.”

Een maand geleden lanceerde de Vrije Universiteit Brussel (VUB) nog een nieuwe bachelor-opleiding ‘Wiskunde en Data Science’. De nieuwe opleiding volgt de STEM-filosofie (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en bevat naast de gebruikelijke wiskundige vakken ook natuurkunde en IT-onderdelen zoals artificial intelligence (AI) en machine learning.