Twee STEM-apps als eerste stap naar de wetenschap

- Jeroen Langendam

STEM-vakken zijn lastig. Behalve als je de nieuwsgierigheid prikkelt. Een goede STEM-app maakt deze beruchte vakken speels toegankelijk.

Wanneer je kinderen iets wilt bijbrengen kun je twee strategieën volgen. Bij de eerste strategie sluit je ze op in een ruimte en dwing je hen in stilte te luisteren naar iemand die voor een scherm een verhaal vertelt. Dit is de klassieke stijl van onderwijs, waarvan de tekortkomingen genoegzaam bekend zijn. De andere strategie is dat je de kinderen nieuwsgierig maakt, zodat ze zelf op onderzoek gaan. Dat vergt wat sturing, zodat ze in ieder geval de verplichte stof tot zich nemen, maar resulteert over het algemeen in een veel bredere kennis.

Voor de laatste aanpak zijn educatieve games en STEM-apps uiterst geschikt. De volgende twee apps kunnen niet garanderen dat alle kinderen voor een STEM-loopbaan kiezen, maar ze maken de kans wél stukken groter.

STEM-app The Elements maakt Periodiek Systeem toegankelijk

Het Periodiek Systeem der Elementen is de basis van alles wat we weten over scheikunde. Alle bekende elementen zijn gerangschikt op een manier die de onderlinge verwantschap duidelijk maakt. De manier waarop alles samenhangt is fascinerend, maar het Periodiek Systeem is zo ongelofelijk saai, dat er van die fascinatie weinig overblijft.

Afb: Theodore Grey

De STEM-app “The Elements by Theodore Grey” is een prachtig vormgegeven app (voor Apple). Het neemt de welbekende layout van het Periodiek Systeem als basis . Door de mooie 3D-afbeeldingen van de elementen wil je vanzelf doorklikken, waardoor je ongemerkt steeds meer te weten komt over de elementen.

In de jaren ’90 verdreven we  (in de klas) onze verveling door in BINAS de meest onzinnige feitjes op te zoeken. Deze app zou een waar cadeau zijn geweest.

Deze STEM-app is, ook in het Nederlands en Frans, via de App Store verkrijgbaar voor 12,99 dollar.

Iedereen een uitvinder met Inventioneers

De volgende app heeft een heel andere uitstraling. Waar The Elements strak is vormgegeven, is Inventioneers meer cartoonesk. Deze STEM-app richt zich op natuurkundige principes. Inventioneers nodigt je uit om allerlei dagelijkse voorwerpen te gebruiken om de meest bizarre uitvindingen te doen.

STEM-app “The Inventioneers” (Afb: Playstore)

Of die uitvindingen enig praktisch nut hebben is onbelangrijk. De essentie is dat je de wetenschap en natuurkundige theorieën leert kennen. Denk aan luchtweerstand, thermodynamica, magnetisme en zwaartekracht. Dit zijn pittige onderwerpen als je ze in de les aangeboden krijgt. Door ermee te experimenteren lijkt het allemaal ineens heel erg logisch.

Inventioneers is verkrijgbaar via de App Store en via Google Play. In de gratis versie heb je toegang tot de eerste drie hoofdstukken. Dit geeft je in totaal 45 uitvindingen, bestaande uit 40 onbjecten. Ook kun je de eerste Inventioneers unlocken. Met de betaalde versie (4,99 dollar) komen er 8 hoofdstukken bij. Deze zijn goed voor 40 nieuwe objecten waarmee nog eens 120 uitvindingen kunt doen.