Toezicht houden op private chats met Microsoft Teams Supervisor mode

- Jeroen Langendam

Microsoft Teams meetings zijn nu mogelijk in veelgebruikte elektronische leeromgevingen.

Vanaf mei kun je, dankzij de nieuwe Microsoft Teams Supervisor-functie toezicht houden op de 1-op-1 chats in je digitale klas.

In een klassikale les heb je het als leerkracht meteen door wanneer leerlingen onderling aan het kletsen zijn. Soms gaat het geklets over de lesstof, andere keren niet. Soms grijp je in, soms niet.

Bij online lessen is het een stuk moeilijker om in te grijpen wanneer leerlingen kletsen. Private chats zijn veelal onzichtbaar voor je. Dat leerlingen 1-op-1 gesprekken met elkaar voeren is min of meer gegarandeerd.

Bij Microsoft beseffen ze dat het belangrijk is dat de leerkracht kan ingrijpen. Daarom heeft het bedrijf een nieuwe functie toegevoegd aan Microsoft Teams: de Supervisor functie. De Supervisor functionaliteit zal naar verwachting in mei live gaan.

Wat kun je met Microsoft Teams Supervisor

Microsoft Teams Supervisor Mode laat jou als leerkracht bepalen in hoeverre privé gesprekken via de chat mogelijk zijn. Afhankelijk van de gekozen permissies kunnen je leerlingen alleen een nieuwe chat openen wanneer de leerkracht daarbij aanwezig is. Leerlingen worden hierover geïnformeerd, de Supervisor functie is dan ook geen geheimzinnige spionage-tool.

Het is ook mogelijk iemand anders als monitor aan te stellen. Hij of zij houdt toezicht, terwijl jij je volledig kunt richten op de les.

Niet alwetend

Denk niet dat je dankzij de Microsoft Teams Supervisor-functionaliteit nooit meer iets zal ontgaan. Bestaande chats blijven toegankelijk, ook zonder supervisor. Ook verandert er niets aan kanalen en meetings die al actief waren voordat je de supervisor mode inschakelde.

Daarnaast werkt de Supervisor mode natuurlijk alleen binnen teams. Als leerlingen besluiten een ander chatprogramma te gebruiken om 1-op-1 te chatten, zoals het onder gamers populaire Discord, blijven de gesprekken onzichtbaar voor je.