Teachable Machine: AI ontwerp zonder programmeren

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Withgoogle.com

Goed nieuws voor wie het belangrijk vindt om leerlingen kennis te laten maken met Artificiële Intelligentie (AI). Google heeft haar “Teachable Machine” een upgrade gegeven.

De Teachable Machine is sinds 2017 online. Het is een online tool waarmee je computers kunt leren om afbeeldingen en dergelijke te herkennen. En dat zonder ook maar één regel code te hoeven programmeren.

In de eerste opzet, was de Teachable Machine een geinige app zonder al teveel functionele toepassingen. Maar Google heeft in haar laatste update een aantal dingen toegevoegd, waardoor deze grappige app ineens ook educatief interessant wordt.

Export van AI modellen

De belangrijkste toevoeging is dat je jouw Artificiële Intelligentie, het AI-model kunt trainen en het vervolgens kunt exporteren. Dat biedt de kans om de AI te gebruiken in een echte AI-tool, met echte toepassingen. Daardoor is de Teachable Machine een mooie praktijk-aanvulling op AI-theorie zoals bijvoorbeeld VRT NWS dat aanbiedt.

Nu ook met geluid en lichaamshouding

De andere toevoeging aan Googles AI-trainer is dat het nu ook in staat is om geluidsfragmenten te herkennen en lichaamshoudingen te herkennen.

Hoe werkt Teachable Machine

Als gebruiker kun je afbeeldingen, geluiden en houdingen uploaden en deze gebruiken om je AI-model te trainen. Daarna zou je deze kunnen gebruiken op, bijvoorbeeld een website.

Het werken met deze AI-trainer is eigenlijk heel eenvoudig. Dat komt doordat de gebruikersinterface heel functioneel is opgezet, zonder afleiding of verwarrende knoppen. Daardoor werkt deze tool bijzonder intuïtief. De Teachable Machine 2.0 is daardoor iets wat je direct kunt verwerken in een schoolopdracht.

Privacy

Bij elk Google-product moet je je bewust zijn van de privacy-effecten. In het geval van deze tool is er geen reden tot zorg. Volgens Google gebeurt alles gewoon op de PC van de gebruiker en wordt er geen data verstuurd naar de servers van het bedrijf.