STEAM-zomerkamp van Sony: leer robots programmeren

- Jeroen Langendam

Sony organiseert een zomerkamp waarop je leert hoe je robots programmeert.

Vervelen is er deze zomervakantie niet bij, dankzij het STEAM-zomerkamp van Sony waarin programmeren en robotica centraal staan.[

Tot 2020 was de zomervakantie voor veel ouders een enorme uitdaging. Ineens zijn de kinderen 6 weken de hele dag thuis. Inmiddels zijn we wel gewend dat we de kinderen om ons heen hebben, terwijl we zelf proberen wat werk gedaan te krijgen. Maar het idee van een zomerkamp heeft nog nooit zo aanlokkelijk geklonken als nu.

Virtueel zomerkamp

De aankondiging dat Sony Electronics een educatief zomerkamp organiseert komt dan ook als geroepen. Vanaf juni tot augustus organiseert het electronicabedrijf een vierdaags STEAM-zomerkamp voor kinderen van 8-12 jaar oud. Maar, helaas voor de ouders, een paar weken zonder de drukte van de kinderen blijkt een droom te blijven. Het is een virtueel zomerkamp.

Huiswerk

Gedurende het virtuele STEAM-Zomerkamp krijgen deelnemende kinderen (in groepjes van maximaal 12 kinderen) elke dag een sessie die draait om innovatief denken en probleemoplossing, programmeren en computer logica. De lessen, verzorgd door deskundigen in hun vakgebied, bieden veel ruimte voor interactie en experimenteren met de Sony KOOV Kit.

Bij elke sessie krijgen de kinderen een opdracht mee, waaronder:

  • Een microcontroller configureren door concepten uit de robotica toe te passen
  • Programmeren met beweging en geluid
  • Het bouwen, programmeren en observeren van een emotion-based reactie tool
  • Originele prototypes bouwen en demonstreren.

Wie na de eerste reeks lessen de smaak te pakken heeft, kan zijn STEAM kennis verder uitbreiden. In de 2.0 klas draait het om het bouwen en programmeren van echte robots, terwijl in 3.0 de kinderen meer vrijheid krijgen om hun unieke ideeën uit te voeren.

Praktische zaken

Deelname aan het “Virtual Robotics and Coding”-programma kost USD 299, maar is tijdelijk afgeprijsd tot USD 199.

Begeleiding door een volwassene is aan te bevelen, aangezien het gehele programma in het Engels zal zijn. Sessies worden georganiseerd vanuit de VS en vinden plaats tussen 9:00 en 16:00u lokale tijd (17:00 – 0:00 onze tijd).

Door de wat lastige tijden is het virtuele zomerkamp minder bruikbaar voor Vlaamse ouders of onderwijsprofessionals. Toch is het een interessante ontwikkeling, die zich mogelijk ook naar ons land zal uitbreiden, of anderen kan inspireren iets soortgelijks te doen.