Spectrumcollege Beringen blinkt weer uit in FIRST LEGO League

- David Van Waeyenberghe

Op 23 maart vindt de finale plaats van het BeLux-kampioenschap FIRST LEGO League. Niet toevallig mogen de finalisten hun opwachting maken tijdens het slotfestival van FTI, in het Antwerpse Sportpaleis. Wie de finale wint is vanzelfsprekend nog niet bekend. Wie het ticket heeft bemachtigd voor de grote finale in Houston, wel.

Vorig jaar moesten de deelnemende teams tot aan de finale wachten vooraleer ze zekerheid kregen over een trip naar de Verenigde Staten. De eer viel toen te beurt aan een team Spectrumcollege Campus Beringen Middenschool. Zij waren de eerste winnaar van het BeLux kampioenschap en verdedigden hun school met succes in de Verenigde Staten. Na afloop deelde het team graag hun avonturen met onze redactie.

Logistieke miserie

De organisatoren van de FIRST LEGO League veranderden dit jaar de manier van werken. Omdat de grote finale in Houston, Texas, kort na het BeLux kampioenschap plaatsvond, kreeg het Spectrumcollege te maken met heel wat logistieke miserie. “Het had heel wat voeten in de aarde om een crowdfunding op te starten en het team naar de Verenigde Staten te krijgen”, vertelt Thomas Vanderaerden.

Die problemen wilden de deelnemers en organisatoren dit jaar vermijden. “Alle regiowinnaars mogen sowieso deelnemen aan het BeLux kampioenschap. Om het ticket naar de wereldfinale te verdelen, vond een loting plaats onder de winnaars. Dat geeft het winnende team de kans om zich degelijk voor te bereiden op de reis. De loting heeft niets te maken met de uiteindelijke uitslag van de finale op 23 maart.”

Beringen goes USA (again)

Een onschuldige hand bepaalde dat opnieuw een team van Spectrumcollege Campus Beringen Middenschool naar de USA mag. De school had een klein streepje voor want twee teams pakten de eerste en tweede plaats tijdens de regiofinale in Limburg. Daardoor kregen ze elk een ticket voor de Belgische finale op 23 maart. “Onze leerlingen waren weken bezig met programmeren, bouwen en optimaliseren van hun robot die verschillende missies moet uitvoeren.”

lees ook

Spectrumcollege Beringen winnaar eerste Belux kampioenschap First Lego League (Update)

Eén van de twee teams is nu uitgeloot om naar de States te gaan. Het team ‘Always Losing Bricks’, what’s in a name, stapt op 16 april het vliegtuig in richting de Verenigde Staten. “De wedstrijd zelf vindt plaats van 17 tot 20 april. Een dag later staan we terug in België”, zegt Thomas Vanderaerden. Het team van zeven studenten en een handvol begeleiders zoekt partners die hen financieel willen steunen. Er is ook een crowdfunding gestart om het team in de VS te krijgen.