Smart Education at Schools lanceert nieuwe projectoproep: 75.000 EUR voor jouw idee?
Smart Education at Schools, een innovatieprogramma van imec i.s.m. de Vlaamse Overheid, wil leerkrachten de kans geven om een wild idee te doen uitgroeien tot een technologische oplossing. Met hun nieuwe oproep hoopt het programma projectideeën aan te trekken die technologie op een waardevolle manier inzetten in het Vlaamse onderwijs.
Smart Education at Schools heeft als ambitie de leerkracht aan het stuur te zetten van onderwijsinnovatie. Daarom organiseert het programma een jaarlijkse projectoproep waarin elke Vlaamse leerkracht uit het basisonderwijs, secundair onderwijs of volwassenenonderwijs een projectidee over een technologische toepassing kan indienen. Geselecteerde projecten krijgen een budget van 75.000 EUR en één jaar de tijd om een proof of concept van de technologische oplossing te ontwikkelen. Dat doen ze uiteraard niet alleen: ze gaan (op eigen houtje of met ondersteuning van het programmateam) op zoek naar partners (bedrijven, vzw’s, onderzoekers…) die hun schouders onder het idee willen zetten. Belangrijk is wel dat de stem van de leerkracht centraal blijft staan. Niet alleen tijdens de ideeënfase, maar ook in de ontwikkelings- en testfase.
Projectoproep
Het programma werkt met een tweeledige indieningsprocedure: een projectidee en een projectvoorstel. Het projectidee moet het idee en de mogelijke impact schetsen en wordt ten laatste 15 oktober ingediend. Een onafhankelijke jury maakt een selectie van de projectideeën die naar de tweede fase gaan en dus een projectvoorstel mogen indienen. In het projectvoorstel worden alle componenten van het project (budget, partners, takenpakket…) in detail neergeschreven. Na de pitch in maart 2025 valt de finale beslissing welke projecten van start kunnen gaan. Gedurende het indieningsproces worden enkele begeleidingsmomenten voorzien om leerkrachten en hun partners voldoende te ondersteunen in de uitwerking van het idee.
Projectresultaten
Sinds 2017 heeft het programma 20 projectresultaten opgeleverd. Voor het kleuteronderwijs ontwikkelde het Fonemi-team bijvoorbeeld een applicatie om het klankbewustzijn van kleuters in te oefenen. In het secundair onderwijs kunnen leerlingen autotechnieken met de HEV-leerkoffer veilig aan de slag met elektrische aandrijvingen. En in het buitengewoon onderwijs zorgt Smaaksensaties in XR voor een verbetering van eetgewoontes aan de hand van Extended Reality. Het portfolio is divers, maar elke oplossing werd door én voor leerkrachten bedacht.
In de vorige oproep werden daarnaast vijf projecten goedgekeurd, die intussen volop in de ontwikkelingsfase van hun oplossing zitten. De teams zullen in maart 2025 hun projectresultaten tonen aan het grote publiek tijdens het Learning Bytes Festival.
Aandacht voor valorisatie
Bij de vorige oproep werd een nieuw onderdeel toegevoegd aan het traject: valorisatie van het projectresultaat. Tijdens projectlooptijd worden de teams begeleid in het uitdenken van een mogelijk vervolgparcours voor de technologische oplossing. Aan de hand van gerichte workshops i.s.m. imec.istart en EdTech Station krijgen teams de nodige handvaten om een persoonlijk parcours uit te stippelen. Zo hoopt het programma duurzame projectresultaten op te leveren die een blijvende impact kunnen garanderen.
Zin om deel te nemen aan de projectoproep? Op 18 september organiseert Smart Education at Schools een infosessie in Hangar K (Kortrijk). Je vindt alle info hier.