Sett zet innovatieve personen en projecten in de bloemetjes

- David Van Waeyenberghe

Foto: EasyFairs/Thomas Geuens

De eerste dag van de onderwijsbeurs Sett Vlaanderen is woensdag traditioneel afgesloten met de Sett Awards. Die prijzen ze personen en projecten in de kijker om hun innovatieve karakter, inspiratie en inzet. Het is voor organisator Easyfairs een manier om scholen aan te moedigen voor het onderwijs van morgen.

“Vandaag zien we in het onderwijs steeds meer uitdagingen, maar ook de mogelijkheden zijn talrijker dan ooit”, zegt Katinka Vandevelde van organisator Easyfairs. “Door te focussen op de mogelijke oplossingen geven we een positieve noot aan een moeilijker wordend debat.” De scholen en personen die een Sett Award wonnen, werden gekozen omdat ze iedere dag al hun energie en enthousiasme geven om hun projecten op te zetten en uit te voeren.

EdTech Award

Ook dit jaar werd een jury- en een publieksprijs uitgereikt in voor EdTech. Zowel de publieksjure als de vakjury koos voor dezelfde winnen, Smart Symbols tot grote winnaar. Deze innovatieve applicatie is gegroeid vanuit het onderwijsveld zelf en helpt de kleuterleerkracht bij plannings- en hoekenwerk. De digitale agenda is heel eenvoudig in gebruik en geeft een mooi overzicht waar de kleuter aan werkt en met wie.

De leerkracht en ouders krijgen beter inzicht in de activiteiten van het kind en kunnen waar nodig bijsturen. De jury loofde de start-up met internationale groeikansen. “We zetten graag alle kleuterleerkrachten in de schijnwerpers. Ze zijn toppers, allemaal, en ze verdienen het echt”, aldus Jan Driessens van Smart Symbols.  

Digitaal Leren Award

De Sett Award voor Digitaal Leren mag dit jaar mee naar huis met Bart Van Bossuyt van Don Bosco College Zwijnaarde. Na de bekroning als ICT-Champion tijdens de ICT-praktijkdag is de tweede bekroning in één maand voor de leerkracht aardrijkskunde. De jury loofde Bart voor zijn pionierswerk op het vlak van digitaal leren binnen zijn school en ver daarbuiten. Hij ontwikkelt al vele jaren wetenschappelijke simulaties die hij inbedt in zelfgemaakte leerpaden voor zijn leerlingen en stimuleert op die manier onderzoekend leren.

Dit heeft een positief effect op de aandacht van de leerlingen en zorgt ervoor dat ze de complexe inhoud gemakkelijker opnemen. “Het is een hele eer om hier te staan, maar voornamelijk ben ik blij met de erkenning die ik voel van de leerlingen. Want daarvoor doen we het natuurlijk”, aldus Van Bossuyt. Hij kreeg naast een trofee ook een opleidingscheque van 500 euro en een stevige routeroplossing.

Transformatie Award

Basisschool GAAF! uit Aalst ging zo aan de haal met de Sett Transformatie Award 2024. In deze categorie schenkt de organisatie aandacht aan een school die zichzelf en haar pedagogisch concept in vraag durfde te stellen. Centrumschool GAAF! transformeerde haar leerstofjaarklassensysteem naar een organisatiestructuur die leerlingen eigenaarschap geeft over hun leerproces, waarbij leerkrachten hen begeleiden.

Zo werd een systeem van unitonderwijs geïntroduceerd die inzet op teamvaardigheden van de leraren, schoolcultuur en versterkende schoolprocessen zodat ze duurzamer en persoonsonafhankelijker zijn. “We bevinden ons momenteel al in het tweede jaar van onze omwenteling”, zegt directeur Sofie De Pauw. “Het was soms een pittig proces en ik kan niet anders dan trots zijn op mijn team dat ervoor zorgt dat we vandaag al de vruchten plukken.

Inspiratie Award

De Sett Inspiratie Award 2024 staat vanaf nu op de kast van Ilse Delo, leerkracht beroepsgerichte vorming in opleidingsvorm 2 – BUSO in het Sint-Janshof Mechelen. Delo overtuigde de jury met haar werk als leading teacher voor de EU Code Week, waar ze leraren inspireert rond programmeren. Daarnaast ontvangt ze leraren van andere scholen bij haar in de klas, is ze internationaal actief via eTwinning en Erasmus+.

Delo ondersteunt uiteraard ook nog haar collega’s in haar school rond apps, tools, werkvormen, enzovoort.“Ik had dit niet verwacht”, aldus een bescheiden Ilse Delo. “Ik doe elke dag mijn werk met hart en ziel. Wellicht heb ik mijn impact daarmee onderschat.”

Leraarskamer Award

Ook voor deze award telden de stemmen van het publiek en een vakjury. In beide gevallen kwam de Vrije Basisschool De Kievit uit Hasselt als laureaat uit de bus. De school stelde een project voor dat de jury kon bekoren op vlak van haalbaarheid, vernieuwing en visie. Volgend schooljaar zal de leraarskamer een kruispunt vormen voor collega’s, externen en leerlingen met een bijzondere nadruk op connectie.

lees ook

Sint-Jozefcollege transformeerde leraarskamer na Sett-award

De school zal de cheque van 3.000 euro gebruiken om een hybride omgeving te maken waar zowel leerlingen als leerkrachten gebruik van kunnen maken. De leraarstafel hoeft dus niet langer in de gang te staan, zoals nu het geval is. Tijdens de lesuren zal de ruimte worden gebruikt door de leerlingen, nadien staat het in dienst van het personeel. Als is het de bedoeling dat leerlingen en leerkrachten er elkaar op een ongedwongen manier kunnen ontmoeten.