Schoolmakers zoekt opnieuw schoolpodcast van het jaar
De creatieve wedstrijd is aan de tweede editie toe. Ook nu maken de deelnemers kans op een bezoek aan VRT, workshops en geldprijzen.
De wedstrijd van Podclass.be is een initiatief van Schoolmakers en krijgt net als vorig jaar de steun van VRT en Mediawijs. Podcasts zijn al lang populair en ook in de klas maakt de techniek steeds meer opgang. Het principe is simpel: een leerkracht gaat met leerlingen aan de slag rond een bepaald thema. “Het is een misvatting dat podclass alleen iets is voor taalleerkrachten. Ook de leerkracht techniek, handel of public relations kan perfect rond eigen thema’s deelnemen. Vorig jaar was er een topsportschool die oud-leerlingen interviewde en een OKAN-leerkracht die nieuwkomers motiveerde door hen voor de microfoon te halen”, aldus Erik Devlies van Schoolmakers.
Creativiteit en kwaliteit
“We zijn op zoek naar gemotiveerde podcastmakers, zowel leerlingen als leerkrachten. Misschien zit er wel een rasechte verteller in de klas. Of iemand anders kan geweldige interviewskills uit de microfoon schudden. Alleszins, iedereen die een passie heeft voor geluid of die gewoon graag podcasts maakt, nodigen we van harte uit om mee te doen. De bedoeling is dat iedereen van elkaar iets kan opsteken om zo nog betere podcasts te maken”, aldus Erik Devlies.
Vorige week vonden twee webinars plaats voor geïnteresseerde scholen. Pech dus, voor wie nog wou mee doen? “Nee hoor, de webinars dienden als infomoment maar de inschrijvingen lopen nog altijd. Tot eind januari kunnen scholen of klassen zich nog inschrijven. Het enige verschil is dat ze iets minder tijd zullen hebben om de podcast af te werken. Misschien zijn ze er al mee bezig, dat kan natuurlijk ook.”
Mooie prijzen voor de winnaars
Podclass.be vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. Vorig jaar ging de beste podcast, gekozen door een jury van experten, naar het Don Boscocollege uit Kortrijk. De school kreeg 500 euro ter beschikking voor de aankoop van podcastingmateriaal. Bovendien mocht de winnende klas een bezoekje brengen aan de VRT. Ook het Atheneum van Gentbrugge, dat verkozen werd als winnaar van de eerste graad secundair, kreeg dezelfde prijzen.
Voor het College Ten Doorn in Eeklo was de themaprijs weggelegd. Die prijs was goed voor een schoolbezoek van VRT-journalist Willem Van Mullem. “Dit jaar zijn er opnieuw verschillende categorieën. De hoofdprijs gaat naar de podcast die goed scoort op alle vlakken: creativiteit , technische kwaliteit, thema, enzovoort. Die winnaar krijgt trouwens naast een bezoek aan VRT-audio opnieuw aankoopmateriaal om de podcaststudio (verder) uit te bouwen.
Als kers op de taart voorziet VRT Max een tegel op haar kanaal. De jury zal de kwalitatief beste podcast selecteren en die zullen onder die tegel een plaatje krijgen. “We hopen dat nog enkele scholen zich zullen inschrijven en kijken heel speciaal uit naar de eerste deelnemers uit de derde graad lager onderwijs. Hoe meer werk voor de juryleden, hoe beter. Die jury bestaat trouwens uit professionals van VRT dienst Audio, Mediawijs en Schoolmakers”, besluit Erik Devlies.
Inschrijven kan tot 31 januari. De podcast moet klaar zijn tegen 5 april. Scholen of klassen die nog willen deelnemen aan de wedstrijd, kunnen terecht op podclass.be voor meer informatie.