Mediawijs bundelt beste leermaterialen in strijd tegen nepnieuws

- Ilene Langen

Gebruik jij straf lesmateriaal om je leerlingen bewust te maken van misinformatie en nepnieuws? Laat je stem dan nu horen en vul de vragenlijst van Mediawijs in.

In de strijd tegen misleidende (en zelfs foute) informatie of nepnieuws, wil Mediawijs de beste leermaterialen bundelen in een soort van ‘best of’. Aan onderwijsprofessionals wordt gevraagd hun kennis via deze weg te delen.

Mediawijsheid is belangrijk

Mediawijsheid wordt steeds belangrijker in het huidige klimaat. Leerlingen moeten dan ook bewust, kritisch en veilig leren omgaan met digitale media. Enkele weken geleden schreven we nog over een onderzoek van de Arteveldehogeschool naar mediawijsheid. De onderzoekers willen de huidige situatie en vooral de noden van scholen in kaart brengen.

Verder ontwikkelde de VRT samen met mediawijs en enkele andere partners de EDUbox Nepnieuws. Deze werd in november 2020 geüpdatet met recente voorbeelden. Aan de hand van de box leren leerlingen nepnieuws zo goed mogelijk herkennen.

Vragenlijst

Mediawijs wil nu alle kennis bundelen om scholen uit het basisonderwijs tot het hoger onderwijs van het beste materiaal te kunnen voorzien. Maak jij dus gebruik van straffe werkbundels, oefeningen, spelletjes, video’s of websites? Vul dan de vragenlijst in en help andere leerkrachten verder. Een breed scala aan onderwerpen is toegestaan.

lees ook

Eerste hulp bij cyberpesten: Mediawijs zet je op weg