Nieuwe video-serie stimuleert STEM-lessen
VAN IN en Technopolis hebben een serie van 18 video’s gemaakt om leerkrachten inspiratie te bieden voor STEM-lessen.
Het #LockdownLab van Technopolis bleek een gouden greep om, ook tijdens corona, STEM-lessen toegankelijker te maken. Onderwijs wordt echter gedragen door de leerkracht, in de klas. Omdat STEM-onderwijs relatief nieuw is, weten leerkrachten echter niet altijd even goed hoe ze een leuke en leerzame STEM-les moeten samenstellen.
Samen met leermiddelenmaker VAN IN wilTechnopolis hier met een nieuwe videoreeks verandering in brengen. De eerste video uit de serie getiteld OnderSTEMBoven is inmiddels gelanceerd. Het doel is om leerkrachten te inspireren zodat ze STEM-lessen geven waar leerlingen “ondersteboven” van raken.
Ester Blockx, van Technopolis: “We willen jongeren op de schoolbanken ervan overtuigen dat STEM een belangrijke rol in hun toekomst heeft. Dat deden we al via allerlei fysieke en online activiteiten, maar we beseffen daarbij maar al te goed dat de rol en invloed van leerkrachten niet te onderschatten is. Niet alleen wat ze in de klas brengen, maar hoe ze het brengen is cruciaal.”
OnderSTEMboven richt zich in de eerste plaats op docenten die lesgeven in de eerste graad (12 tot 14-jarigen). Volgens de makers bevatten de video’s echter ook onderwerpen die geschikt zijn voor de hogere graden. De video’s worden verspreid via de online kanalen van Technopolis en VAN IN.
Elke twee weken een nieuwe video
Gedurende de rest van het schooljaar zal elke twee weken een nieuwe video verschijnen. In totaal telt de serie 18 video’s. In de video’s komen leerkrachten aan het woord die bij VAN IN bekend staan om hun educatieve leeroplossingen en originele STEM-lessen. Het idee is dat deze leerkrachten het beste weten welke vragen er spelen.
Deze vragen zijn divers. Het gaat om de samenwerking met andere vakdocenten, het goed meetbaar maken en evalueren van STEM-doelen en natuurlijk de vraag of exacte practica lessen in corona-tijd wel mogelijk zijn.