Nieuwe Twitter-API voor wetenschappelijk onderzoek

- Jeroen Langendam

(Afb: Shutterstock)

Twitter verzamelt veel data. Dit kan wetenschappers nieuwe inzichten opleveren. Dankzij een nieuwe API wordt deze informatie beter ontsloten.

Twitter roept bij veel mensen het beeld op van scheldpartijen, eindeloze discussies en natuurlijk politici die van alles roeptoeteren. De berichtendienst wil echter veel meer zijn. Zo zet het zich in om mediawijsheid te bevorderen. Het bedrijf is zich daarnaast sterk bewust van de waarde van haar data en wil deze beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek.

Sinds enige tijd werkt Twitter aan de herontwikkeling van haar API. Daarbij kijkt het bedrijf naar de behoeften van specifieke doelgroepen. Elk van de doelgroepen wordt apart benaderd. Door specifiek aandacht te geven aan onderzoek wil Twitter haar data ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dit moet dan wel gebeuren op een manier dat commercieel gebruik van de data onmogelijk maakt.

Dit is goed nieuws voor onderzoekers, bijvoorbeeld voor het onderzoek naar de invloed die de tweets van Donald T. hadden op raciale spanningen in het zuiden van de VS. Doordat de nieuwe API gelijktijdig ruim 1000 regels gebruikt en queries tweemaal zo lang kunnen zijn (1.024 karakters, in plaats van 512) kun je veel gerichter zoeken.

Onderzoeksrelevantie Twitterdata aantonen

Je hoeft geen professor of hoogleraar te zijn om de nieuwe Twitter API te kunnen gebruiken. Twitter stelt de nieuwe onderzoeks-track open voor iedereen die wetenschappelijk onderzoek verricht. Wel eist het bedrijf een duidelijk omschreven onderzoeksdoelstelling en plan van aanpak. Kun je deze overleggen, dan kan iedereen, van master-student tot kandidaat-doctor, van professor tot onderzoeksmedewerker, de Twitter data gebruiken voor onderzoek.

Twitter API voor wetenschap langzaam uitgerold

In oktober vorig jaar begon Twitter stilletjes aan de beta-fase van het nieuwe Academic Research track van de API. Inmiddels komt het steeds breder beschikbaar. Daaroor krijgt de academische wereld binnenkort toegang tot een schat aan data.

Voor de komende tijd belooft Twitter te blijven luisteren naar haar gebruikers. Het bedrijf wil zelfs nog extra lagen toevoegen voor onderzoekers die ook met de nieuwe API niet de gewenste queries kunnen uitvoeren. Ook onderzoekt het bedrijf flexibele abonnementsvormen.

Wil je gebruik maken van de Academic Research Track van de Twitter-API? Dien hier een aanvraag in.