Nieuwe Graduaatsopleiding Internet of Things

- Jeroen Langendam

Het Internet of Things (IoT) is booming business. We maken steeds meer gebruik van devices die onderling in verbinding staan. Tegelijkertijd is er een nijpend tekort aan personeel dat is gespecialiseerd in het IoT.  Daarom bieden 14 hogescholen voortaan de graduaatsopleiding Internet of Things aan als ‘derde toegangspoort tot het hoger onderwijs’

Wie onderhoudt het Internet of Things?

Dat het Internet of Things (IoT) enorm belangrijk is geworden is duidelijk voor iedereen die zich bezig houdt met IT. Onze smartwatches praten met onze thermostaat en onze tv, onze biologische data wordt via een device bijgehouden waarna we via de PC voedingsadvies krijgen. Een goede praktijkopleiding op dit gebied ontbrak. waardoor de arbeidsmarkt een schreeuwend tekort aan professioneel personeel kent.

Graduaatsopleiding Internet of Things (IoT)

De graduaatsopleiding Internet of Things wordt door de regering gezien als de ideale mix tussen praktijk en theorie. Door het sterk praktische karakter stoomt de opleiding de student klaar voor de arbeidsmarkt, maar het legt ook een sloide basis voor een verdere opleiding als bachelor.

De opleiding is zo opgezet, dat gegradueerden in elke sector terecht zouden moeten kunnen, bijvoorbeeld de publieke sector, consumenten electronica, energiebedrijven, de transport- en logistieksector of het onderwijs. Elk van deze sectoren is immers sterk aan het innoveren en wordt steeds meer interconnected.

Onderdeel van een grotere operatie

Er zijn meer tekorten op de arbeidsmarkt. Bovendien wil de Vlaamse regering dat meer jongeren instromen in het hoger onderwijs. Daarom heeft de Vlaamse regering, op initiatief van de Vlaams minister van Onderwijs goedkeuring verleend voor 41 omgevormde graduaatsopleidingen. Deze opleidingen zijn tot nu toe alleen te volgen geweest aan het volwassenenonderwijs, maar kunnen met ingang van het komende academiejaar ook als graduaatsopleiding worden gevolgd.

Met een graduaatsopleiding is het mogelijk om in twee jaar een hoger onderwijsdiploma te behalen. Wie een graduaatsopleiding met goed gevolg doorloopt is klaar voor de arbeidsmarkt, maar kan ook kiezen voor een vervolgopleiding tot bachelor. Met de graduaatsopleidingen opent een derde toegangsweg naar het hoger onderwijs. Nadat er vorig jaar al 61 omgevormde graduaatsopleidingen werden toegekend, staat de teller nu in totaal op 102 graduaatsopleidingen. Deze zijn te volgen op 14 hogescholen met in totaal 16 vestigingen.