Microsoft bedankt leerkrachten en geeft nieuwe updates

- Jeroen Langendam

Foto: MicroSoft News Center

In een blogpost bedankt Microsoft leerkrachten voor hun inspanningen en feedback, om vervolgens een aantal nieuwe functionaliteiten aan te kondigen.

Veel landen kennen een “Dag van de Leraar”. In België wordt op 5 oktober stilgestaan bij de (soms enorme inspanningen) die leerkrachten elke dag opnieuw leveren. In de Verenigde Staten wordt deze dag in mei gevierd.

Barbara Holzapfel, Vice-President Education bij Microsoft grijpt de dag aan om alle leerkrachten “uit de grond van mijn hart” te bedanken. In een blogpost blikt Holzappel terug op het afgelopen jaar. Ze beschrijft hoe de rol van technologie in het onderwijs veranderde: “Technologie was eerst een tijdelijke reddingslijn om contact mogelijk te maken in afstands- en hybride onderwijs. Maar het ontwikkelde zich tot een volledig geïntegreerd onderdeel van veel virtuele en fysieke klassen.”

Inderdaad, in het afgelopen jaar hebben leerkrachten een ongekende innovatieslag moeten maken. We hebben moeten leren werken met nieuwe tools. We moesten nieuwe lesplannen ontwikkelen en ongelofelijk veel moeten improviseren.

Nieuwe tools

Holzappel houdt het niet bij een simpel bedankje. Ze presenteert meteen een aantal nieuwe tools en updates. Een deel hiervan is al meteen te gebruiken, anderen komen in het volgende schooljaar.

Reading progress

De leesvaardigheden van leerlingen (vooral in het basisonderwijs) lijden onder het afstandsleren. Daarom heeft Microsoft een nieuwe (gratis) tool in Teams ingebouwd om leerlingen te helpen bij het (leren) lezen.

Meer Minecraft

Dat Microsoft Minecraft inzet ter gamification van het onderwijs is niet nieuw. We schreven daar al vaker over. Holzapfel vertelt met enige trots dat Microsoft deze samenwerking blijft ontwikkelen. Door een nieuwe update is Minecraft perfect geïntegreerd met Teams. Hierdoor kun je binnen Minecraft quizzes houden, Flipgrid topics toevoegen en zelfs proefwerken geven binnen de Minecraft omgeving.

Daarnaast komt Microsoft met een Education Edition die helemaal is toegespitst op Summer Camps en Clubs. Ideaal voor educatieve activiteiten die buiten de reguliere schoolweken platsvinden, aldus Holzapfel: “Komende zomer zal de Microsoft Store binnen Minecraft verschillende geweldige zomerkampen en trainingssessies aanbieden.”

Vinger aan de pols

Als leerkracht wil je weten hoe je leerlingen eraan toe zijn. Met de nieuwe app Reflect kun je het welzijn van je leerlingen volgen. Daarnaast bieden OneNote en Teams manieren om studenten te belonen, zoals stickers en badges.

Volgens schooljaar meer betrokkenheids-tools

Teams krijgt komend schooljaar nieuwe tools om “digitale ervaringen te ontsluiten welke het persoonlijke onderwijs verrijken en aanvullen”. Denk aan groepsopdrachten, integratie van populaire apps, geïntegreerde agenda’s en een verbeterde integratie van Teams met populaire Learning Management Systems (LMS).

Holzapfel benadrukt dat alle tools zijn gebouwd op basis van feedback vanuit het onderwijsveld. Ze roept leerkrachten op om deze feedback te blijven geven en bedankt alle leerkrachten (nogmaals) voor hun werk.