Meisjes aan de macht in CoderDojo4Girlz op zaterdag 22 oktober

- David Van Waeyenberghe

120 Belgische meisjes nemen zaterdag deel aan het IT-event van CoderDojo in Zaventem en Namen.

Dat IT enkel voor jongens is? Vergeet het maar. CoderDojo zet elk jaar hard in om meisjes aan het coderen te krijgen. Niet gemakkelijk, maar de interesse is er wel. Zo blijkt uit het jaarlijkse evenement, speciaal voor de jonge dames, CoderDojo4Girlz. Sinds vorig jaar slaan Vlaanderen en Wallonië de handen in elkaar om er een groot nationaal event van te maken.

Creativiteit botvieren

De meeste deelnemers aan de gewone werking van CoderDojo zijn nog altijd jongens. Dat is jammer en het blijft één van de grote werkpunten van de organisatie. Daarom organiseert CoderDojo elk jaar een event dat alleen is gericht naar de meiden. Zij kunnen samen een namiddag aan de slag met IT. Ze ontdekken samen met de coaches dat programmeren, ook voor de jongedames, ultracool kan zijn.

De creativiteit mag volledig tilt slaan, de coaches hebben niet liever. Er is dan ook veel meer mogelijk met coderen dan enkel het ontwikkelen van racespelletjes of shootergames. CoderDojo4Girlz is een event waar iedereen welkom is, ongeacht de kennis van programmeren. Er zijn geen drempels. Voor deze editie slaan TRAKK Namur en Devoteam Diegem de handen in elkaar voor een letterlijke Noord-Zuid-verbinding.

De Vlaamse versie van CoderDojo4Girlz vindt plaats op zaterdag 22 oktober, van 14 tot 16 uur, in Zaventem (Belgicastraat 5). Ken je meisjes in de school die interesse kunnen hebben in zo een codeersessie? Er is nog altijd plaats voor het event, al vraagt de organisatie wel om vooraf in te schrijven. Dat kan via de website van CoderDojo.