Machine Learning for Kids

- Jeroen Langendam

Afbeelding: Machine Learning for Kids

Met Machine Learning for Kids kunnen kinderen op laagdrempelige wijze kennismaken met Artificiële Intelligentie en Machine Learning.

Machine Learning wordt steeds belangrijker. Het raakt ons allemaal. Of we nu online shoppen, of contacten onderhouden via Facebook, het geautomatiseerde leren door AI bepaalt voor een groot deel wat we te zien krijgen. Daarom is het belangrijk dat iedereen in ieder geval de basis begrijpt van wat deze vorm van AI precies is.

Voor wie op zoek is naar een eenvoudige en laagdrempelige manier om kinderen te laten kennismaken met Machine Learning en Artificiële Intelligentie (AI) is de website Machine Learning for Kids een zeer bruikbare oplossing.  

Binnen het programma kun je projecten aanmaken om teksten, afbeeldingen, getallen of geluiden te herkennen. Met voorbeelden train je de AI waarna je deze (door de AI aangeleerde) kennis kunt gebruiken om in Scratch of Python een spel te bouwen.

De website werkt geïntegreerd samen IBM-dienst Watson, welke verschillende lesbrieven beschikbaar stelt. Ook is dit onderwijsproduct gekoppeld met Scratch.

Machine Learning for Kids vergt voorbereiding

Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, is deze website geen lesmateriaal waar je de leerling zomaar op los kunt laten. Het programma zelf is redelijk complex. Het vergt dus enige voorbereiding om met deze tool in de klas te gaan werken. Als leerkracht doe je er goed aan je eerst in te lezen en de opdracht eerst helemaal zelf te doorlopen. Alleen dan kun je de leerling goed begeleiden.

Op dit moment zijn er 25+ projecten beschikbaar (ook in het Nederlands). Elk  van deze projecten maakt op een geheel eigen manier gebruik van deze technologie om de grote diversiteit aan toepassingen van AI te illustreren. Bij het ene project bouwen deelnemers een chatbot die vragen kan herkennen, bij de andere zorgt het systeem ervoor dat foto’s worden gesorteerd. Ook gezichtsherkenning komt voorbij, net zoals een app die aanbevelingen doet op basis van de voorkeuren van de gebruiker.

Door de grote diversiteit aan opdrachten wordt duidelijk welke rol Machine Learning kan hebben in onderzoek, het zakelijk leven en op opleidingen.