LittleBits introduceert lesmateriaal in littleBits classroom

- Jeroen Langendam

Het Amerikaanse littleBits heeft littleBits Classroom gelanceerd. Hier vinden onderwijzers een groot aantal lessen die ze in de eigen onderwijspraktijk kunnen integreren.

Wat is littleBits?

LittleBits is een Amerikaanse methode die erop gericht is om kinderen op een leuke manier techniek onderwijs te geven. Het sluit aan bij de STEAM-filosofie en combineert verschillende competenties op een wijze die de kinderen uitdaagt en aanmoedigt op ontdekking uit te gaan.

LittleBits bestaat uit allerlei verschillende componenten (Bits) die magnetisch heel makkelijk aan elkaar kunnen worden verbonden. Het werken met soldeerbouten, wat risico’s met zich meebrengt en sommige kinderen demotiveert, is dus niet langer meer nodig. De bits zijn voorzien van een kleurencode, zodat de functie meteen duidelijk is.

Classroom opent de deuren

De ontwikkelaar van littleBits heeft bekendgemaakt dat het nu ook een onderwijsplatform lanceert. Onderwijzers hebben via de littleBits Classroom inmiddels toegang tot ruim 250 goed opgezette lessen. Daarnaast vindt je er ruim 5000 “inventions”, die leerlingen uitdagen om creatief te onderzoeken wat er allemaal mogelijk is. Lerlingen krijgen tastbare opdrachten voorgeschoteld die ze alleen kunnen oplossen door logisch nadenken en het programmeren met functies.

Verdere ontwikkeling met kennis uit het onderwijsveld

De ontwikkelaar heeft de ambitie uitgesproken om nauw met een aantal onderwijsprofessionals samen te werken om de ervaringen in het klaslokaal te vertalen naar een groot aantal lessen van hoge kwaliteit.

Vertaling en uitleg blijft noodzakelijk

Het lesmateriaal van littleBits Classroom is ontwikkeld en afgestemd op de Amerikaanse richtlijnen voor het curriculum. De lesmethode is alleen in het Engels beschikbaar, wat de methode ongeschikt maakt voor de jongere leerlingen. Hoewel de leerlingen in hogere jaren over het algemeen redelijk Engels begrijpen, kan het materiaal voor hen toch wat te technisch zijn. De rol van de leraar of docent is dus ook met deze methode onmisbaar.

Om te voorkomen dat leerlingen de opdracht niet begrijpen en gefrustreerd afhaken kan het aan te raden zijn een vertaling van het materiaal op te stellen.

Een methode met potentie

Hoewel de taal een belemmering kan zijn, heeft littleBits Classroom veel potentie als instrument om kinderen op een leuke en leerzame manier kennis te laten maken met techniek en programmeren.