LiLi-app helpt slechtzienden zelfstandiger en veiliger te reizen

- David Van Waeyenberghe

De LiLi-app van ACA Group is door Amai! geselecteerd, en door het publiek verkozen, als het beste mobiliteitsproject van het jaar. De innovatieve applicatie, die gebruikmaakt van Artificiële Intelligentie (AI), stelt mensen met een visuele beperking in staat om zelfstandiger en veiliger te reizen. Dat is een belangrijke stap in de richting van inclusieve mobiliteit.

De ACA Group ontwikkelde de LiLi-toepassing ​ in een consortium met blindenzorg Licht en Liefde VeBes, Vives Hogeschool, Open Street Map België en de stad Brugge. Personen met een visuele beperking zijn vaak afhankelijk van anderen voor hun ​ mobiliteit. Hun beperking limiteert hun activiteiten buitenshuis, en hun sociale of ​ professionele leven lijdt eronder. De LiLi-app helpt een blinde of ​ slechtziende zich veilig en zelfstandig te verplaatsen op de ​ openbare weg.

Betrouwbare route dankzij AI 

Met de innovatieve toepassing LiLi (wat staat voor ‘Licht en Liefde’) kunnen blinden of slechtzienden op een duurzame manier de betrouwbaarste route vinden tussen twee locaties en deze veilig te voet afleggen. De app biedt daarnaast nuttige auditieve instructies op een smartphone voor herkenbare punten op de route, waardoor het oriënteren en navigeren makkelijker wordt. De toepassing, aangedreven door AI, houdt rekening met specifieke infrastructuur die voor mensen met een visuele handicap aanwezig is in het straatbeeld zoals tactiele tegels en​ verkeerslichten met rateltikkers.

“De ontwikkeling van de LiLi-app markeert een belangrijk keerpunt in de toepassing van AI voor maatschappelijk welzijn”, zegt Alexander Frimout, AI expert van ACA Group. “De tool is niet alleen technologisch geavanceerd, maar verandert ook daadwerkelijk levens. Door AI te integreren in de dagelijkse mobiliteit van mensen met een visuele beperking, stellen we hen in staat om met meer vertrouwen en zelfstandigheid te navigeren.”

Initiatief van Vlaamse overheid

De LiLi-app kreeg in een online stemming de steun van meer dan 8.000 deelnemers. Amai! voorziet een projectsubsidie van 125.000 euro om de toepassing te laten ontwikkelen door een samenwerkingsverband van informatici, AI-specialisten, burgers, burgerwetenschappers en domeinexperten. Het is een initiatief van de Vlaamse overheid en kadert in het Vlaams actieplan Artificiële Intelligentie.

lees ook

Vlaanderen investeert in aangepast (digitaal) lesmateriaal voor blinden en slechtzienden

“Deze AI-toepassing kadert in onze strategie om in te zetten op duurzame IT, technologische innovatie en kwaliteit om als onderneming een positieve impact te hebben op de ​ samenleving en een duurzame toekomst mogelijk te maken. We zijn blij en vereerd dat dit samenwerkingsproject werd geselecteerd door Amai! en verkozen werd door een omvangrijke ​ online publieksjury”, besluit Ronny Ruyters, CEO van ACA Group.