Les krijgen ín de Metaverse

- Anja Giegas

Met je leerlingen een uitstapje maken in een koraalrif? Daarop is het in ons land nog even wachten. In de Amerikaanse Stanford University kunnen deelnemers van de opleiding Virtual People het al wel. VR-headset op en go!

De opleiding Virtual People speelt zich maar liefst de helft van de tijd af in de Metaverse, een fictief virtueel universum in 3D. Vorig jaar tekenden 263 studenten in voor de opleiding van 20 weken. In die periode brachten ze samen zo’n 200.000 minuten door in de Metaverse.

Zelf werelden ontwerpen

Virtual People bestaat al sinds 2003 en was van bij het begin het paradepaardje van de campus. Vorig jaar was het de eerste keer dat de opleiding niet alleen óver maar vooral ín de virtuele werkelijkheid werd gegeven.

Met een Oculus Set2-headset op het hoofd maakten de studenten virtuele uitstapjes naar een koraalrif en een ruimtestation. Ze gingen virtueel met elkaar in gesprek en verkenden elkaars zelfontworpen virtuele werelden.  

“Verbluffend”

Professor Jeremy Bailenson geeft al twintig jaar les over VR. Na al die tijd kan hij de virtuele technieken eindelijk concreet gebruiken in de opleiding. “Verbluffend”, omschrijft hij het zelf in een filmpje.