Katholiek Onderwijs Vlaanderen scherpt leermiddelen aan in samenwerking met uitgeverijen
Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft samen met uitgeverijen het lesmateriaal voor de derde graad secundair onderwijs doorgelicht en bijgestuurd. Het doel is om de leerplandoelen beter te ondersteunen en scholen te helpen bij weloverwogen keuzes van lesmateriaal.
Screening van handboeken in derde graad
De netwerkorganisatie voerde vorig schooljaar een kwaliteitscontrole uit op papieren en digitale handboeken voor het vijfde middelbaar. De pedagogische begeleiding onderzocht of het materiaal voldoende aansloot bij de leerplandoelen. Uitgeverijen als Die Keure, Lernova, Pelckmans, Plantyn en Van In ontvingen gerichte feedback en pasten hun handboeken aan.
In december 2024 volgde een tweede screening, deze keer voor het vijfde én zesde middelbaar. De scholen van Katholiek Onderwijs Vlaanderen ontvingen intussen de resultaten. De bijgestuurde leermiddelen bieden volgens de organisatie meer duidelijkheid voor leerkrachten over de invulling van de leerplandoelen en bieden meer houvast bij het selecteren van geschikte werkvormen.
Voorbeelden uit de screenings tonen aan dat het materiaal op verschillende vlakken werd aangescherpt. Zo kregen Franse teksten in sommige handboeken meer complexiteit op het vlak van zinsbouw en woordenschat. Ook leerdoelen die eerder onderbelicht waren, zoals het bepalen van hoofdgedachten, zijn nu explicieter aanwezig. In handboeken sociale wetenschappen is er nu meer aandacht voor sociaalpsychologische theorieën en de analyse van groepsprocessen.
Ondersteuning via kijkwijzers
Naast de kwaliteitscontrole werkt Katholiek Onderwijs Vlaanderen ook aan extra ondersteuning via kijkwijzers. Deze helpen leerkrachten en schoolteams om kritisch en bewust om te gaan met het aanbod aan leermiddelen. De kijkwijzers bevatten selectiecriteria zoals inhoudelijke correctheid, didactische aanpak en evaluatiemogelijkheden.
Er bestaan aparte versies voor directies en beleidsteams, en voor vakgroepen. Die moeten scholen helpen om materiaal te kiezen dat past bij hun pedagogisch project en bij de specifieke noden van hun leerlingen. De inzet op dergelijke instrumenten krijgt meer aandacht door de curriculumvernieuwing en de toename aan digitale leermiddelen.
Volgens GEWU, de sectororganisatie van educatieve uitgeverijen, toont het initiatief aan dat er ruimte is voor samenwerking tussen onderwijsverstrekkers en uitgevers. Door beter af te stemmen op leerplannen en minimumdoelen willen zij bijdragen aan de onderwijskwaliteit in Vlaanderen.
lees ook