Instagram lanceert ‘Take a Break’ en andere beschermende functies voor tieners

- Ilene Langen

Instagram lanceert ‘Take a Break’ om de app veiliger te maken voor tieners. In maart volgend jaar komen daar nog enkele andere functies bij.

Net voor Adam Mosseri, hoofd van Instagram, moet getuigen in de Amerikaanse Senaat over online bescherming voor kinderen, dropt Instagram ‘Take a Break’. In maart volgend jaar kondigt het bedrijf nog andere nieuwe functies aan.

Take a Break

De Take a Break-functie zal gebruikers na een tijdje scrollen vragen om een pauze in te lassen of reminders in te stellen voor de toekomst. Tieners zullen meldingen krijgen om die reminders in te stellen, zodat ze weten dat de functie bestaat. Daarnaast kunnen ze tips van experten ontvangen om hen te helpen reflecteren over hun appgebruik.

Functies voor ouders

In maart zal Instagram extra tools voor ouders lanceren waarmee ze een oogje in het zeil kunnen houden. Zo zullen ze de tijd kunnen bijhouden die hun kinderen op de app doorbrengen, alsook tijdslimieten instellen. Tieners zouden bovendien aan hun ouders kunnen doorgeven wie ze gerapporteerd hebben, zodat het makkelijker wordt om erover te praten en pestgedrag op te sporen.

Oude content en niet meer taggen

Verder zullen tieners vanaf januari ook in bulk oude content kunnen verwijderen van toen ze jonger waren, naast oude likes en reacties. Het zal voor volwassenen ook niet meer mogelijk zijn om tieners die ze niet volgen te taggen in berichten. Sinds vorig jaar konden er al geen privéberichten meer gestuurd worden.  

Take a Break wordt in eerste instantie uitgerold in de VS, het VK, Canada en Australië. Wanneer België volgt, is op dit moment nog niet duidelijk.


Lees ook: Hoe is het gesteld met de digitale vaardigheden van Vlaamse tieners? – Schoolit