Een scheikunde laboratorium voor thuis

- Jeroen Langendam

Foto: Learning Resources / Beaker Creatures

Met Beaker Creatures, een educatief stuk STEAM-speelgoed, hebben kinderen tussen de 5 en 9 jaar oud een scheikunde laboratorium thuis. Beaker Creatures leert kinderen over oorzaak en gevolg.

Omdat het belangrijk is kinderen kennis te laten maken met techniek, wint de STEAM-filosofie in steeds meer scholen terrein. STEAM (Science, Technologie, Engineering, Arts en Mathematics) integreert een aantal technische vakken, waardoor kinderen op een natuurlijke en boeiende manier kennismaken met de belangrijkste technische vakken.

In het ontwikkelen van een technische mindset spelen scholen een belangrijke rol. Maar ook ouders kunnen hun kinderen helpen ontwikkelen door speciaal STEM/STEAM-speelgoed aan te bieden. Over de vraag wat precies goed STEAM-Speelgoed is, heeft de Amerikaanse Toy Association onderzoek gedaan, waarover we eerder een blog plaatsten. Dat onderzoek noemde ook een aantal voorbeelden van goede STEAM-toys.

Beaker Creatures

Een voorbeeld is Beaker Creatures, een scheikunde lab voor thuis. Beaker Creatures is gemaakt door Learning Resources dat zich specialiseert in educatief speelgoed voor alle leeftijden. Beaker Creatures richt zich op kinderen van 5-9 jaar. Volgens de Toy Association leert dit speelgoed op leuke wijze over oorzaak-gevolg relaties.

Wanneer het kind een van de ‘Reactor Pods’ in de reactiekamer van Beaker Creatures plaatst en via een aantal zuigers water toevoegt begint er van alles te borrelen en te bruizen. Een echte scheikundige reactie; met slijm, schuim en meer!

Wanneer de reactie tot rust is gekomen, is de Beaker Creature geboren. Er zijn heel veel Creatures, die kunnen worden verzameld en geclassificeerd. Het speelgoed appeleert dus aan de verzamelwoede die ook speelgoed als Pokémon zo populair heeft gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=IwHSez3Y-bU