Driedaagse XR-forum Stereopsia Europe (18-20 oktober) zet immersieve technologie in de kijker

- David Van Waeyenberghe

In oktober vindt voor de vijftiende keer Stereopsia Europe plaats. Het forum brengt experts en geïnteresseerden samen rond XR en immersieve technologieën. Het Europese event kan op steeds meer interesse rekenen vanuit het Vlaamse onderwijsveld. En dat komt goed uit want leerkrachten en studenten mogen gratis deelnemen aan het driedaagse event (18-20 oktober) in Brussel.

Zeg niet een ‘zoveelste XR-event’ tegen Stereopsia Europe. Het internationale immersie-forum is gewijd aan immersieve technologieën en content. Het is een belangrijk kruispunt van en voor ondernemers, investeerders, content creators, het onderwijsveld en iedereen die interesse heeft in AR, VR, MR, kortom in XR. Stereopsia vindt in oktober al voor de vijftiende keer plaats in Brussel. Schoolit sprak met COO Alexandra Gérard over de waarde van het event voor het Vlaamse onderwijs.

Focus op XR

Ken je Stereopsia Europe niet of amper? Dat is geen schande, want ook al is het event Europees, de meeste bezoekers zijn Engels- of Franstalig. In 2009 vond de eerste editie plaats. “Toen lag de focus op 3D, nu is dat VR, AR, alles wat met immersieve technologie te maken heeft”, legt Alexandra Gérard uit. De Chief Operation Officer van Stereopsia verwacht ook dit jaar meer dan 600 professionelen en ruim 150 studenten in ‘Maison de la Poste’ in Brussel.

Veel interesse dus, maar toch is Gérard enthousiast wanneer we vertellen wat Schoolit is en vooral, wie we tot onze doelgroep rekenen. “ICT-coördinatoren en IT-leerkrachten zijn ontzettend belangrijk. Zij kunnen jongeren aanmoedigen om de weg van de technologie te kiezen. Daarom zetten we onze deuren wagenwijd open voor hen. Ze mogen gratis deelnemen en proeven van wat de nieuwste technologieën kunnen bieden op professioneel vlak. We zien het ook als onze taak om de professionele en academische wereld met elkaar te connecteren.”

Conferenties, demo’s, awards

Stereopsia bouwde jarenlang op vier thema’s: Tech&Industrie, Culture&Erfgoed, Nieuwe toepassingen en Onderwijs&Research. Dit jaar komen er twee onderwerpen bij met European matters en human connection track. “We versterken dit jaar onze link met XR4Europe, de pan-Europese assiociatie voor XR-professionals, organisatoren en initiatieven. Daarmee willen we de ontwikkeling en promotie van XR-innovatie binnen Europa versterken”, aldus Alexandra Gérard.

Het event is gekend voor de sterke conferenties, met lezingen van internationale XR-experten. Daarnaast is het ook een festival voor de beste XR-ontwikkelingen in Europa, met als apotheose een Crystal Owl Awards-gala. “Het blijft lang niet bij theorie alleen. De eerste dag zal meer over de connectie met XR4Europe gaan. Nadien komen de industriële, academische en entertainment sectoren aan bod met demo’s, showcases, booster labs, B2B sessies en veel netwerkmogelijkheden.”

Vlaamse connectie

Dat Stereopsia meer nu meer naar het Vlaamse onderwijsveld lonkt, hoeft niet te verbazen. Alexandra Gérard maakt deel uit van de XR-Valley, met tal van notoire en Vlaamse XR-experten. Net als bij de XR-academy, uitgebouwd door Vives, moet het leraren vertrouwd maken met de technologie. De Academy maakt daarom deel uit van het Vlaamse XR-actieplan. Schoolit kreeg trouwens nog een nieuwtje mee, vanaf volgende maand zal Gérard op de voorzittersstoel van Stereopsia mogen plaatsnemen.

lees ook

Onderzoekers schrijven paper over acceptatie van mobiele immersieve VR in het secundair onderwijs

“We kijken heel hard uit naar de (Vlaamse) studenten en hun leerkrachten. Iedereen is welkom, al is een gezonde dosis kennis van het Engels noodzakelijk aangezien heel het event in het Engels gebeurt. Alhoewel, wanneer er voldoende interesse is dan kunnen we een conferentie voorzien in het Frans of Nederlands. Om dat goed te kunnen organiseren vragen we aan scholen en leerkrachten om zich op tijd aan te melden”, besluit Gérard.

Meer informatie over Stereopsia Europe vind je hier.