De handige Microsoft Excel-update die onopgemerkt is gebleven

- Jeroen Langendam

Met een kleine update maakt Microsoft Excel korte metten met het vervelendste stuk van data-analyse: de data entry.

Microsoft Excel is een geweldig hulpmiddel voor data-analyse. Maar het invoeren van data is nogal saai. Daarom heeft Microsoft een update uitgebracht waarmee je data alleen nog maar hoeft te fotograferen.

Bij het maken van werkstukken en projecten is Microsoft Excel voor de meeste scholieren en studenten hét programma voor data-analyse en visualisatie. Het maken van grafieken en tabellen is snel aangeleerd en levert mooie resultaten op.

Het enige nadeel is dat je vaak zelf de data moet invoeren om ermee te kunnen werken. Dus als je mooie gegevens hebt gevonden in een tekstboek, tijdschrift of een andere niet-digitale bron moet je dit gaan overtypen. Dat is tijdrovend en foutgevoelig.

Bovendien is het invoeren van data ronduit vervelend werk, waar je leerlingen of studenten niet op zitten te wachten. En aangezien ze het in hun toekomstige werk waarschijnlijk zeer zelden zullen doen, is het nog maar de vraag of het overtikken van cijfers enige educatieve waarde heeft.

Invoer data in Microsoft Excel via de smartphone

Dankzij een recente update van de spreadsheet-app van Microsoft is echter de mogelijkheid toegevoegd om data toe te voegen vanaf een foto.

Wanneer je de applicatie opent op je telefoon of tablet, kun je via de knop “Insert Data from picture” overschakelen naar cameramodus. Maak een foto van de gegevens en de software doet de rest. Microsoft Excel zorgt voor het importeren van de data én het omzetten naar een tabel.

Microsoft Excel tabel
De tabel op basis van gefotografeerde data (Bron: Microsoft)

Deze handige update zou vanaf nu standaard onderdeel moeten zijn van elke les over Microsoft Excel, want het kan veel tijd en frustratie besparen.

Een eenvoudig te begrijpen tutorial (met video) is hier te vinden.