De EU-programmeerweek komt er weer aan van 9 tot 24 oktober 2021

- Ilene Langen

De EU-programmeerweek of Europe Code Week vindt dit jaar plaats op zaterdag 9 oktober tot zondag 24 oktober. Het burgerinitiatief wil creativiteit en probleemoplossing stimuleren door coderen zichtbaar te maken voor jongeren en volwassenen.

De Europe Code Week heeft maar één doel: programmeren en digitale vaardigheden op een leuke, aantrekkelijke manier voor iedereen beschikbaar maken. Dit jaar vindt het initiatief plaats van zaterdag 9 tot en met zondag 24 oktober.

Focus op scholen

In 2019 namen maar liefst 4,2 miljoen mensen uit meer dan 80 landen deel. Het merendeel van de evenementen vond plaats in scholen. Je kan namelijk zelf een activiteit op de evenementenkaart zetten. Coderdojo zet dit jaar bijvoorbeeld in op speelse codeerlessen voor kinderen tussen 7 en 18 jaar.

Alle scholen en leerkrachten worden aangemoedigd om deel te nemen aan de EU-programmeerweek. In ons digitale tijdperk is het erg belangrijk om vaardigheden als probleemoplossend denken, samenwerken en programmeren onder de knie te krijgen. Leerlingen kunnen op die manier een voorsprong ontwikkelen en meer successen ervaren in de toekomst.

Trainingsmodules

Dankzij de Code Week krijgen alle leerlingen de mogelijkheid om hun eerste stappen te zetten in de programmeerwereld. Scholen en leraren krijgen hiervoor lesmateriaal en professionele ontwikkelingskansen aangeboden.

Op de website van de programmeerweek vind je trainingsmodules die je als beginner op weg zetten. Dankzij de leerbitjes kan je in ongeveer 15 minuten kennis maken met basisconcepten van programmeren, denk bijvoorbeeld aan het maken van educatieve games met Scratch.

Daarnaast zijn er twee gratis online cursussen beschikbaar: de inleidende ‘Ijsbreker’-cursus en de diepgaande ‘Deep Dive’-cursus. Op Twitter kom je meer te weten over de data van de trainingen en op Facebook vind je zelfs een specifieke Code Week-groep voor leraren.

Code Week 4 All-uitdaging

Dankzij de Code Week 4 All-uitdaging kan je je activiteiten koppelen aan die van je collega-leerkrachten. Samen kan je zo het Certificaat van uitmuntendheid behalen. De criteria die eraan gekoppeld zijn, houden in dat er minstens tien gelinkte activiteiten opgezet worden (door tien verschillende organisatoren) of dat er drie verschillende landen betrokken zijn.

Meer informatie over de Code Week 4 All-uitdaging en de volledige programmeerweek vind je op de website.