Dag van de Wetenschap (26 november) toe aan dertiende editie

- David Van Waeyenberghe

Op zondag 26 november vindt in Vlaanderen en Brussel de Dag van de Wetenschap plaats. Al voor de dertiende keer zetten labo’s, hogescholen, onderzoeksinstellingen, musea, STEM-academies en universiteiten de deuren open om wetenschap toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Ruim 800 activiteiten op bijna tachtig locaties en 127 online events: dat zijn in een notendop de mooie cijfers van de dertiende Dag van de Wetenschap. Noteer zondag 26 november dus zeker in de agenda. Wie weet loop je Vlaams minister Jo Brouns, of peter Frank Deboosere tegen het lijf tijdens één van de activiteiten. De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid. De coördinatie is in handen van Technopolis.

Wetenschap op maat

De Dag van de Wetenschap is het grootste wetenschapsevent van Vlaanderen en Brussel. De Vlaamse overheid wil met het initiatief wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten. 127 verschillende organisaties gooien die dag alles in de strijd om jong en oud ervan te overtuigen dat wetenschap onmisbaar is. De deelnemers maken, op originele en creatieve manier, kennis met de toepassingen en ontwikkelingen die het leven vandaag en morgen beïnvloeden.

“We bieden alle wetenschappers, (onderwijs)instellingen, musea en labo’s een demonstratieplatform om hun werk te laten zien”, zegt Stephane Berghmans, CEO van coördinator Technopolis. “Vlaanderen bruist van de wetenschap en innovatie, maar je kan er pas volgende generaties mee inspireren als je dat aan de buitenwereld laat zien. Daarom bundelen we met z’n allen de krachten om iedereen ervan te overtuigen dat ook zij met STEM aan de toekomst kunnen meebouwen.”

Minister en peter on tour

Net als vorig jaar hebben Vlaams minister van innovatie Jo Brouns (CD&V) en peter Frank Deboosere de Dag van de Wetenschap met rood omcirkeld in hun agenda. Zo zal de minister, in gezelschap van Stephane Berghmans, in de voormiddag naar Campus Diepenbeek trekken waar UHasselt en Hogeschool PXL naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van UHasselt een reeks topactiviteiten aanbieden.

“Wetenschap is overal”, kraait minister Jo Brouns. “Dat bewijzen de 800 activiteiten die plaatsvinden op de dag van de Wetenschap. Niet verborgen in een stoffig labo of ergens bedolven onder een dikke stapel boeken, neen integendeel. Op een laagdrempelige manier tonen onze hogescholen, onderzoeksinstellingen, musea, STEM-academies, en universiteiten aan het grote publiek wat ze allemaal in hun mars hebben.”

Peter Frank Deboosere (links), meter Angelique Van Ombergen (midden) en Technopolis-CEO Stephane Berghmans (rechts)

Ook peter Frank Deboosere is, vanzelfsprekend van de partij. Hij neemt zondagnamiddag deel aan ‘Festival Antwerpen’, in de Zoo. “Merci wetenschap!”, juicht de voormalige weerman. “Wat hebben een fietshelm, een geneesmiddel of oplossingen voor de klimaatverandering met elkaar gemeen? Allemaal zijn ze het resultaat van wetenschap en techniek. Van meisjes en jongens die hun STEMpel drukken op de toekomst. Onze toekomst en die van de volgende generaties.”

lees ook

Dag van de Wetenschap (27 november) groter dan ooit

Praktisch

Alle activiteiten staan op de website van Dag van de Wetenschap. Deelnemers kunnen heel eenvoudig filteren op locatie (via de landkaart), thema, leeftijd, enzovoort. De meeste activiteiten zijn gratis. Via vervoersmaatschappij De Lijn kunnen deelnemers op een voordelige, en milieuvriendelijke, manier naar de verschillende activiteiten pendelen. Wie dat wil kan via deze routeplanner het beste traject uitstippelen.  

De Dag van de Wetenschap 2023 is te volgen op de social media via Facebook, Instagram, YouTube en X. Wil je zelf actief posten, gebruik dan #DVDW2023 in jouw berichten.