CoderDojo Belgium start programmeerbijeenkomsten opnieuw op

- Ilene Langen

Non-profit beweging CoderDojo Belgium organiseert bijeenkomsten voor jongeren van 7 tot 18 jaar om te leren programmeren in clubverband. De Dojo’s worden volledig opgezet door vrijwilligers en worden nu na een lange covidstilte weer opgepikt.  

CoderDojo Belgium wil jongeren van 7 tot 18 jaar leren programmeren in clubverband. De Dojo’s worden opgezet door vrijwilligers en kunnen na ettelijke lange covidmaanden weer open. De verschillende locaties en data kan je op de website terugvinden. Tot februari liggen er al evenementen vast. Wil je zelf graag vrijwilliger worden of materiaal doneren, dan kan dat ook.  

Inclusiviteit 

Cindy Smits, vrijwilligster en oprichtster van Digitale Wolven, schreef haar zoon enkele jaren geleden in en bleef zelf hangen. Ook haar dochter sloot aan bij de sessies. CoderDojo wil met de bijeenkomsten dan ook inzetten op inclusiviteit. Gezien de bedrijfswereld nood heeft aan IT’ers met een verschillende achtergrond qua gender en cultuur, kan dat alleen maar positief zijn. Technologie vind je namelijk terug in alle lagen van de maatschappij.  

Dankzij CoderDojo kunnen jongeren hun STEM-competenties verder ontwikkelen, maar ook hun creativiteit, probleemoplossend vermogen en hun samenwerkings- en communicatieve vaardigheden verbeteren. Volgens Ineke Rampart, Director Corporate Affairs bij Telenet, heeft technologie helaas een elitair imago. Dankzij de gedreven vrijwilligerswerking bij CoderDojo wordt dat vooroordeel doorbroken en kan iedereen een IT-carrière uitbouwen.  

Sociale vaardigheden 

Bryan Vanbever, lead coach bij CoderDojo, begeleidt als vrijwilliger studenten in het leren programmeren. Dankzij CoderDojo heeft hij, als adolescent met een autismespectrumstoornis, zijn eigen sociale grenzen kunnen verleggen. Nu wil hij die positieve ervaring doorgeven en anderen ook laten proeven van het leren coderen. Zelfs kinderen die nog nooit een computer hebben aangeraakt, of leerlingen met een taalachterstand, leren volgens hem hier een nieuwe ‘programmeer’-manier van denken.  


Lees ook: Drie manieren om kinderen te leren programmeren – Schoolit


Speciale Dojo’s 

CoderDojo organiseerde ook al CoderDojo4Divas speciaal voor meisjes. Omdat er nog steeds meer jongens dan meisjes hun IT-skills willen uitbreiden, probeert de non-profit organisatie hier sterk op in te spelen. Meisjes kunnen er animatiefilmpjes leren maken en met Scratch werken. Daarnaast probeert CliniCoders een Dojo naar langdurig zieke kinderen te brengen in het ziekenhuis. Leden van CoderDojo brengen één namiddag per maand door met leeftijdsgenootjes in het ziekenhuis. Op die manier maken zij technologie toegankelijk en leren ze samen hoe ze een robot kunnen besturen.