Code Kingdoms: Bouw je eigen Minecraft- of Roblox-games

- Jeroen Langendam

Programmeren is saai. Tenzij je iets aan het bouwen bent waar je blij van wordt. Code Kingdoms biedt de mogelijkheid om je eigen spellen te ontwerpen in Minecraft en Roblox.

Het programmeren in Roblox en Minecraft gebeurt in een editor die speciaal door Code Kingdoms is ontworpen voor beginners op het gebied van programmeren. Het programmeren gebeurt aan de hand van kant-en-klare blokken code (die overigens wel aangevuld kunnen worden met zelf-geschreven code.

Gecombineerd met stap-voor-stap tutorials kunnen kinderen (en volwassenen) hun unieke spel bouwen in de omgeving van hun favoriete spel

Gebouwde spellen kunnen natuurlijk worden gespeeld, maar je kunt ze ook delen met vrienden en dan samen spelen. Daarmee wordt ook gelijk een gezonde competitie aangewakkerd om een nog mooier spel te bouwen. Leren gaat dan als vanzelf.

Veilig online

De tijd dat we zorgeloos online gingen ligt al jaren achter ons. De editors van Code Kingdoms bevatten daarom een paar maatregelen om te zorgen dat kinderen online niet geconfronteerd worden met ongewenste beelden of ideeën. Dat begint bij “parental control” (waaronder de mogelijkheid om chat uit te schakelen), een controlemoment voorafgaand aan het online delen van bouwsels en het wegfilteren van persoonlijke informatie.

Abonnement nodig

Om in Minecraft of Roblox te kunnen programmeren is een abonnement nodig. Dit abonnement is niet goedkoop, het kost 104,99 per jaar voor een bundel van Minecraft Coding en Roblox Coding. (een maandabonnement kost ruim het dubbele), of 224,99 voor een levenslang abonnement. Heb je meerdere kinderen, dan is een familie-abonnement goedkoper. Dit kost 157,99 per jaar, waardoor het al bij twee spelers voordeliger is. Een familie-account kan maximaal 5 personen bevatten.

Als het je echter alleen om het leren programmeren gaat, en de spelomgeving minder belangrijk is, is een andere aanbieder vaak voordeliger. Zie hiervoor bijvoorbeeld het eerdere artikel over drie manieren om kinderen te leren programmeren.