Beter onderwijs door een LMS

- Jeroen Langendam

Een Learning Management Systeem (LMS) is niet goedkoop. Maar de voordelen van een LMS maken het de investering waard.

Bij het kiezen van een Learning Management Systeem (LMS) ga je beter niet over één nacht ijs. Het kost tijd om te kiezen welk LMS het meest passend is voor je school. Maar dát een geïntegreerd softwarepakket voordelen heeft voor het onderwijs is duidelijk.

Wat is een LMS

Een LMS integreert de adminstratie, rapportages, documentatie en het curriculum van een onderwijsinstelling in één pakket. Voor elk type onderwijs is er een specifiek ontworpen softwarepakket beschikbaar, van kleuterschool tot lerarenopleiding. In dit artikel gaat het vooral over het primair en voortgezet onderwijs.

Duidelijker zicht op de leercurve

Eén van de grootste voordelen van een LMS is dat het je duidelijk laat zien hoe je leerling de leercurve beklimt. Door het integrale overzicht zie je meteen waar de sterke punten van je leerling liggen, alsmede de punten waar extra begeleiding gewenst is.

Wanneer een Learning Management Systeem gebruik maakt van predictive analytics, kun je zelfs voorspellen hoe de leerling zich in de toekomst zal ontwikkelen. Deze informatie gebruik je om knelpunten al bij voorbaat op te lossen. Dankzij een LMS komt onderwijs-op-maat dichterbij.

Kiezen voor een LMS

Wanneer je voor de uitdaging staat een LMS te kiezen is de verleiding groot om je te verdiepen in de uitgebreide specificatie-overzichten van de verschillende aanbieders. Dat is belangrijk, want alleen dan maak je een geïnformeerde keuze.

Belangrijkste is je niet dood te staren op de cijfers, maar te blijven redeneren vanuit de leerling. Ook bij de keuze voor een intgeraal onderwijspakket mag de ICT-coördinator het pedagogische niet uit het oog verliezen.