Bednet biedt hulp bij afstandsonderwijs

- Jeroen Langendam

De ervaring van Bednet met afstandsonderwijs komt vanwege corona goed van pas.

Vanwege corona moeten we afstandsonderwijs geven. Dat is voor ons allemaal nieuw. Behalve voor Bednet. Daarom lanceert deze organisatie een helpcenter voor afstandsonderwijs.

Afstandsonderwijs is voor ons allemaal nieuw. Kinderen, ouders en leerkrachten hebben een heel nieuwe manier van onderwijs moeten ontdekken. Dat gaat met vallen en opstaan, maar over het geheel genomen lukt het redelijk goed om de transitie te maken. Er is echter een groep kinderen voor wie afstandsonderwijs niet nieuw is. Vanwege ziekte kunnen sommige zieke kinderen en jongeren niet naar school.

Het door de Vlaamse overheid ondersteunde Bednet zet zich al sinds 2002 in voor deze kinderen. Bednet zorgt dat ze onderwijs krijgen via een live online verbinding. Daardoor zitten ze vanuit thuis toch in de klas.

Putten uit Bednet-expertise

De expertise in afstandsonderwijs die Bednet in de afgelopen jaren heeft opgebouwd kan ten tijde van COVID-19 van grote waarde zijn. “Hoe langer de corona-crisis en de sluiting van de scholen bleef duren, hoe sterker het idee in het Bednet-team groeide dat Bednet toch meer moest kunnen betekenen voor gezinnen en scholen, vanuit de jarenlange ervaring met onderwijs op afstand en via de computer”, zegt Bednet hierover.

Daarom heeft de organisatie het Bednet-helpcenter gelanceerd. Het helpcenter van Bednet is een platform waar ouders en leerkrachten hun met vragen over afstandsonderwijs in coronatijd kunnen stellen.

De belangrijkste thema’s voor het helpcenter zijn:

 “Niet omdat we denken dat we dé antwoorden klaar hebben staan. Wel omdat we ervan overtuigd zijn dat heel wat mensen nood hebben aan iemand die even meedenkt, aanmoedigt wanneer ze twijfelen of iemand die met een frisse blik ideeën kan geven die net dat kleine verschil maken”, zegt consulente Piri van Bednet.

De belangrijkste thema’s voor het helpcenter zijn:

  • Thuis les volgen
  • Online met je klas
  • Terug naar school
  • Ziek, wat nu?

Zo biedt het helpcenter een oplossing voor de vraag hoe je om moet gaan met de halve klassen. Hoe zorg je dat de kinderen die thuis blijven gewoon mee doen met de groep die dezelfde dag wel op school is?

Het stellen van vragen aan het Bednet helpcenter voor afstandsonderwijs is gratis en kan via chat of mail. Ook biedt het platform een kennisbank aan met een grote verzameling artikelen met daarin aandachtspunten, tips en vragen.