Augmented Reality (AR): het zonnestelsel in je klaslokaal

- Jeroen Langendam

Het Nederlandse bedrijf De Rolf Groep brengt kant-en-klare Augmented Reality-lessen (AR) voor het basisonderwijs op de markt. In november is de eerste les over de aarde, planeten en het zonnestelsel gepubpliceerd.

Er wordt veel gesproken over Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Er zijn verschillende VR-apps voor het onderwijs beschikbaar, maar er zijn ook twijfels of VR voor jonge kinderen niet schadelijk is. Een deel van de bezwaren van VR kun je wegnemen door in plaats daarvan met AR te werken. AR is ook een stuk goedkoper, want je hebt geen dure VR-bril nodig. Een gewone tablet of smartphone met de gratis AR-app is genoeg.

Dankzij deze app kun je rondom het onderwerp van de les heen. Dat kan een dier zijn, een gebouw of een bekend kunstwerk. Of, in dit geval, de Aarde en andere planeten van ons zonnestelsel.

De ontwikkelaars hebben de app zo eenvoudig mogelijk gehouden. Via de in de handleiding meegeleverde QR-code brengt de gratis AR-app je direct naar de betreffende Augmented Reality omgeving.

AR Voor elke doelgroep

De QR-code is gedurende het hele schooljaar 2019-2020 geldig. Om een zo groot mogelijk deel van het lager onderwijs te bedienen, is een aparte les ontwikkeld voor de jongere kinderen en de oudere kinderen. Elk van de lessen is afgestemd op de kerndoelen.

De opbouw van de lessen is bij alle drie lessen gelijk. De les bestaat uit theorie, een beleving en een aantal werkvormen. In de les voor de jongste kinderen is de Aarde het onderwerp. In de middenbouw wordt de blik verlegd naar de andere planeten, terwijl de bovenbouw nog meer afstand neemt en het hele zonnestelsel als lesstof krijgt.

Dankzij de levensechte ervaring van Augmented Reality raken leerlingen enthousiast. Doordat de kinderen rondom het onderwerp lopen en op actieve wijze met de opdrachten aan het werk gaan, kan een Augmented Reality les zoals deze ook fungeren als “energizer”, halverwege de lesdag.

Verrassend vriendelijk geprijsde AR

De Augmented Reality-les over de Aarde, Planeten en Zonnestelsel zijn met een prijs van 7,50 euro verrassend vriendelijk geprijsd. Onduidelijk is of dit een introductieprijs is, of dat deze prijs ook voor toekomstige lessen gaat gelden. De Rolf Groep geeft aan elke maand met nieuwe Augmented Reality lessen te komen. Deze les is in ieder geval een goede manier om te ontdekken wat Augmented Reality in de praktijk kan betekenen voor het onderwijs.