App Read Along helpt bij Engelse les

- Jeroen Langendam

Read Along (voorheen Bolo) is nu gratis te downloaden

Met Read Along kunnen leerlingen zelfstandig oefenen met Engelse leesvaardigheid en uitspraak.

Alle begin is moeilijk. Dat geldt ook bij het aanleren van een nieuwe taal. Dus moet er worden geoefend. Uren en uren zitten kinderen in de klas, om de beurt een zinnetje voorlezend uit het tekstboek, terwijl de docent de uitspraak corrigeert.

Hoewel die methode decennialang is gebruikt bij het aanleren van leesvaardigheid in de eigen én vreemde talen, is het absoluut geen pretje voor de leerling. Een leerling die worstelt met de uitspraak van Engelse worden zit er absoluut niet op te wachten om in het bijzijn van al zijn of haar klasgenoten gecorrigeerd te worden.

Klassikaal voorlezen is enorm arbeidsintensief, inefficiënt en kan bij sommige leerlingen enorm demotiverend werken. Maar omdat het de enige methode was die we hadden, moesten het we er nu mee doen.

Nieuwe methode om Engelse leesvaardigheid te oefenen

De app Read Along van Google brengt daarin verandering. Het begon in India, waar Google de app onder de naam Bolo op de markt bracht. Nadat de app daar succesvol bleek, heeft Google deze in meer talen beschikbaar gemaakt, waaronder Engels en Spaans.

Terwijl de leerling aan het voorlezen is, luistert de app mee. Dankzij Googles’ spraakherkenning kan Read Along herkennen waar de uitspraak verbeterd moet worden. Dit doet de app niet op schoolmeesterachtige manier, maar door er een spelletje van te maken.

Honderd verhalen om voor te lezen

Inmiddels bevat Read Along meer dan honderd verhalen en woordspelletjes, waar de leerling zelfstandig mee aan het werk kan. De app is gratis en werkt ook offline, dus de leerling kan een stil plekje opzoeken waar hij kan oefenen zonder bang te zijn dat anderen hem gaan plagen met zijn uitspraak.

De app past zich aan aan het leertempo van de leerling. Het leren via Read Along is dus minder stressvol dan klassikaal leren, waar je maar moet zorgen mee te komen met de rest van de groep. Naarmate je verder komt, krijg je moeilijkere opdrachten voorgeschoteld. Maar je wordt ook beloond: bij het bereiken van een mijlpaal krijgt de leerling sterren en badges toegekend.

De echte beloning is echter minder tastbaar, maar van grote waarde: betere leesvaardigheid in het Engels én groter zelfvertrouwen.

Read Along is gratis te downloaden in de Google Playstore