Algo Bot: Leren over algoritmes, maar dan leuk

- Jeroen Langendam

Afbeeldign: Algo-bot.com

Algo Bot helpt jonge kinderen leren wat algoritmes zijn. Algoritmes hebben een enorme impact op ons leven. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen om kinderen te leren wat algoritmes zijn en wat ze doen. Maar hoe doe je dat op een leuke manier? Met Algo Bot

Algo Bot is een educatieve app die vermomd is als spel, gericht op kinderen van 6-12 jaar oud. Door commando’s op de juiste manier te rangschikken kun je puzzels oplossen. En puzzels zijn er genoeg, want de speler bevindt zich op Europa, een inter-galacticaal ruimteschip dat de ruimte moet koloniseren.

Omdat de reis zo lang duurt, is de bemanning in slaap gebracht. Robots zijn verantwoordelijk voor de vlucht. Maar dat kunnen ze niet alleen. De ene crisis op de andere doet zich voor en de robots hebben hulp nodig.

Algo Bot: niet alle begin is moeilijk

Bij de eerste levels zijn de puzzels redelijk eenvoudig. Je gebruikt alleen commando’s om de robot naar voren, links of rechts te bewegen. Maar naarmate je verder komt, worden de problemen ingewikkelder en kun je steeds complexere (combinaties van) commando’s geven.

In totaal zijn er meer dan 40 levels om te overwinnen, waarbij elk level slechts één nieuw commando introduceert. Daarmee beantwoord Algo Bot aan één van de belangrijkste eisen van het onderwijs: een goede dosering van nieuwe stof. Bovendien biedt het spel een veilige omgeving om te experimenteren.

Pedagogisch opgebouwd

De feedbackloop van Algo Bot is kort: zodra de speler zijn algoritme uitprobeert geeft het spel duidelijk aan op welke plek er een fout zit. Maar het vinden van de juiste oplossing is aan de speler zelf.

Dankzij de handige helpfunctie kun je in je eigen tempo leren wat de commando’s precies betekenen en waar je ze kunt inzetten. De scenario’s zijn boeiend en volgen een niet al te ingewikkelde verhaallijn. Doordat het niet noodzakelijk is deze te volgen om vooruit te komen, zal een deel van de leerlingen dit al snel wegklikken. Maar voor kinderen die wat minder neigen naar technologie maakt deze verhaallijn Algo Bot tot een leuke ervaring. Daardoor is deze educatieve game een mooie manier om te beginnen met programmeerlessen.

Op dit moment is Algo Bot beschikbaar in het Engels, Frans, Italiaans, Spaans, Pools en Duits. Het spel kost 9,99 euro en is verkrijgbaar via Steam.