Adobe lanceert Firefly 2 binnen de webversie van Photoshop

- David Van Waeyenberghe

De AI-toepassingen van Firefly in Photoshop zijn beschikbaar voor de webversie van het fotobewerkingsprogramma. Dat nieuws heeft Adobe dinsdag bekendgemaakt. Tegelijk kondigt het bedrijf een nieuwe functie aan waarbij AI de stijl van een afbeelding kan behouden in een nieuwe gegenereerd beeld.

Adobe voegde de voorbije maanden regelmatig nieuwe AI-functies toe, waarvan de meeste op Firefly van toepassing zijn. Firefly mag dan wel een gratis, zelfstandige tool zijn, verschillende van de AI-kunstmogelijkheden zijn voor de zomervakantie toegevoegd aan Photoshop en Adobe Express, weet PCWorld. De nieuwe generatieve opvul- en uitbreidingsfuncties zijn nu ook gearriveerd in de webversie van Photoshop. Daardoor zijn ze dus ook beschikbaar op Chromebooks.

Firefly 2

Adobe heeft dus enkele AI-verbeteringen aangebracht in Firefly 2. Het gaat onder andere om afbeeldingen en illustraties van hogere kwaliteit. Daarnaast zou de menselijke weergavekwaliteit omhoog moeten gaan met verbeteringen aan huid, haar, ogen, handen en de hele lichaamsstructuur. Die aanpassingen moeten de gebruiker in staat stellen om de output beter te controleren. Om problemen met auteursrechten te voorkomen heeft Adobe de training uitgevoerd met eigen stockfoto’s.

De nieuwe functies moeten zorgen voor een grotere ‘match-functie’ met de wensen van de gebruiker.

De nieuwe generatieve ‘match-functie’ is een stilistische AI-toepassing die bij het genereren van nieuwe inhoud de gebruikers keuze geeft uit verschillende stijlen. Volgens Adobe begreep de machine vroeger niet helemaal wat de gebruiker bedoelde of ‘zag’ die het grotere beeld niet. Met Genative Match zou dit probleem moeten zijn opgelost. Zo kunnen gebruikers hun eigen foto uploaden om als model te dienen.

Alle Chromebooks?

Adobe geeft aan dat de nieuwe tools beschikbaar zijn voor nieuwe Chromebook Plus toestellen. Het is niet meteen duidelijk of de oudere versies van de Chromebooks ook zullen kunnen genieten van de nieuwe AI-functies. Adobe Express is trouwens de volgende in rij om enkele nieuwe AI-toepassingen te krijgen, laat Adobe weten. Zo komen er nieuwe functies voor het genereren van tekst, vertalen, schilderen en tekenen.