Wat IT-professionals moeten weten over fog en edge computing

- Jeroen Langendam

Fog computing en edge computing zijn een nieuwe vorm van IT-infrastructuur. Dankzij de nieuwe technologieën wordt het IoT een stuk effectiever.

De termen fog computing en edge computing sijpelen steeds vaker door in gesprekken over IT.  De termen beschrijven een nieuwe vorm IT-infrastructuur die samenhangt met de ontwikkeling van IoT-applicaties. Ook in het (hoger) onderwijs begint dit een rol te spelen.

In dit artikel beschrijven we deze innovatieve concepten in het kort.

Wat is fog computing

Fog (mist) is laaghangende bewolking. De term fog computing is wat dat betreft goed gevonden. Bij cloud computing wordt data naar een centrale (cloud-)server gestuurd. Bij fog computing wordt de data verzonden naar (gedecentraliseerde) nodes die zich dichterbij bevinden. Hierdoor legt de data minder afstand af, waardoor de latency drastisch daalt. Er zijn voorbeelden waarbij de latency van 100ms afneemt naar 1ms.

Binnen het hoger onderwijs kan deze nieuwe infrastructuur een rol spelen bij de ondersteuning van programma’s en applicaties die een hoge datasnelheid vereisen. Daarmee worden VR-apps en Augmented Reality effectief beter inzetbaar.

Wat is edge computing

Edge computing lijkt sterk op het bovenstaande. Ook bij edge computing wordt de data dichterbij de applicatie, device of databron opgeslagen. Net als bij fog computing scheelt dit sterk in de tijd die nodig is om data te versturen of te ontvangen.

Het verschil tussen beide is dat fog computing altijd samenwerkt met de cloud, terwijl edge computing op de device zelf plaatsvindt.

Inmiddels gebruikt een aantal onderwijsinstellingen edge computing om het netwerkverkeer te stroomlijnen en versnellen.

Extra security-laag

Fog computing vindt plaats op een plek tussen de device en de cloud. Daardoor vormt het, dankzij monitoring-mogelijkheden, als vanzelf een extra beveiligingslaag tussen IoT-devices en de server.

Makkelijker onderhoud dankzij fog computing

Een ander voordeel is dat het beheer en onderhoud van devices een stuk makkelijker wordt. Bij cloud computing moet elke device apart verbinding zoeken met de cloud. Bij fog computing kan je juist een groot aantal devices tegelijk voorzien van updates. Bovendien maakt deze innovatie het een stuk makkelijker om een overzicht te krijgen van de conditie van alle devices op een bepaald moment.

IoT maakt zich op voor groeispurt

De beschreven technologie levert een oplossing voor een aantal bottlenecks die de ontwikkeling van het Internet of Things belemmerden. Dankzij deze nieuwe vorm van IT-infrastructuur kan ineens stukken meer. Het IoT zal dan ook een groeispurt doormaken.