Verbindingsproblemen bij onderwijsinstellingen na storing Belnet – UPDATE

- Michaël Aussems

Hogescholen HOWEST en VIVES, en de KULAK-campus van de KU Leuven ondervinden connectiviteitsproblemen omwille van een storing bij Belnet. De organisatie is op de hoogte van het probleem en werkt aan een oplossing.

Verschillende onderwijsinstellingen ondervinden verbindingsproblemen als gevolg van een storing bij Belnet. De storing begon deze ochtend om kwart na vijf na een upgrade van enkele optische nodes in het netwerk. Wat de precieze oorzaak is, onderzoekt Belnet momenteel.

De hogescholen HOWEST en VIVES zijn slachtoffer, net als de KULAK-campus van de KU Leuven. Naast die onderwijsinstellingen zijn ook enkele steden en gemeenten getroffen waaronder Kortrijk, Hasselt en Brugge. Tot slot meldt Belnet dat Fluvius problemen ondervindt.

Werken aan oplossing

Belnet heeft de getroffen partijen onmiddellijk zelf ingelicht. Momenteel werkt de dienstverlener aan het herstellen van de verbinding voor alle klanten. Daarvoor werkt Belnet nauw samen met de netwerkleverancier. Een timing voor een oplossing communiceert de organisatie nog niet. Wie getroffen is door het probleem, kan de status van het netwerk opvolgen via de website van Belnet.

Belnet is een overheidsorganisatie die internettoegang aan hoge bandbreedte voorziet voor onderzoekcentra, universiteiten, scholen en diensten van de overheid zelf. Het netwerk voorziet verbindingen tot 100 Gbit voor 200 klanten.

Update 14/01 22u: Drie getroffen routers (twee in Brugge en een in Hasselt) konden mits een tussentijdse oplossing worden hersteld. Belnet werkt met de fabrikant van de optische netwerkapparatuur aan een algemene oplossing. Wie nog vragen heeft, kan terecht bij de Belnet Service Desk (02 790 33 00) of op status.belnet.be

Update 15/01 8u: Het netwerk is ondertussen volledig operationeel. De getroffen netwerken in Brugge, Kortrijk en Hasselt werden hersteld. Belnet labelt het probleem als een uitzonderlijke gebeurtenis en gaat nu een gedetailleerd onderzoek uitvoeren naar de precieze oorzaak.