Proximus wil tegen 2023 bijna elke secundaire school van glasvezel voorzien

- Cédric Van Loon

Telecomprovider Proximus richt zijn pijlen op het onderwijs en wil tegen uiterlijk 2023 alle secundaire scholen van glasvezel voorzien. Tegelijk start het met Signpost een overeenkomst onder de noemer Academic Connect om een allesomvattende ICT-oplossing op maat van scholen aan te bieden.

Proximus en Signpost bundelen te krachten in een strategische samenwerkingsovereenkomst onder de noemer Academic Connect. Hiermee willen ze elk aspect van de school afdekken van beveiligde internettoegang en wifi, over hardware en software, tot digitale content en een professionele ICT-helpdesk.

Om een goede dienstverlening mogelijk te maken, wil Proximus tegen 2023 zowat alle secundaire scholen van glasvezel voorzien. Proximus neemt het grootste deel van de aansluitingskosten voor zijn rekening en trekt daarvoor minstens 10 miljoen euro extra uit. Het past binnen een grote plan van de telecomprovider om tegen 2028 in totaal 4,2 miljoen woningen en bedrijven van glasvezel te voorzien. Scholen krijgen nu prioriteit binnen dit project, met een vroegere deadline van 2023.

Academic Connect

De samenwerking tussen Signpost en Proximus is een rechtstreekse aanval op Telenet dat de voorbije jaren met Schoolnet een raamovereenkomst had met de Vlaamse overheid. Dat contract liep eind 2020 af en pas tegen september 2021 plant Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts de gunning van een nieuw contracct volgens De Tijd.

Academic Connect geeft scholen en ICT-coördinatoren de mogelijkheid om een all-in oplossing te kiezen. Volgens hen is de combinatie een winnende formule. Proximus levert het glasvezelnetwerk en voorziet kortingen voor leerkrachten, terwijl Signpost instaat voor beveiliging, onderhoud en levering van hardware en software.

De strategische samenwerking tussen Signpost en Proximus is intrigerend, maar het valt af te wachten of scholen massaal zullen overschakelen van Telenet naar de nieuwe alliantie. Schoolnet zit diep geworteld in niet alleen het secundair onderwijs maar ook het lager onderwijs. De nieuwe raamovereenkomst tegen september 2021 zal meer duidelijkheid brengen rond de toekomst.