Gratis Windows 10-tool helpt je om updates beter te installeren

- Jeroen Langendam

Een Windows update kan tot compatibiliteitsproblemen leiden. De introductie van Desktop Analytics door Microsoft geeft IT-beheerders een stuk beter inzicht in de compatibiliteit van systemen en applicaties met Windows, waardoor deze problemen sneller opgelost of zelfs voorkomen kunnen worden.

Met Desktop Analytics krijgen systeembeheerders informatie over alle IT-systemen, drivers en applicaties die binnen de IT-infrastructuur van de school aanwezig zijn. Daardoor tast de IT-afdeling na een update van Windows 10 niet meer in het duister over de vraag of bestaande applicaties nog wel correct functioneren. De nieuwe tool signaleert alle compatibiliteitsproblemen én geeft advies over het oplossen van problemen.

Makkelijker beheer

Nadat Microsoft de veiligheid van haar Office 365 sterk heeft vergroot, is dit een nieuwe stap waarmee het bedrijf haar software makkelijker te beheren maakt.

IT-beheerders vinden de nieuwe tool van Microsoft in de System Center Configuration Manager. Doordat Desktop Analytics feilloos op de bestaande tools is afgestemd, is het maken van een volledig overzicht van alle applicaties een kwestie van enkele klikken. Er wordt ook meteen een scan gemaakt om te zien in hoeverre alle applicaties actueel zijn.

Vooraf Windows Update testen op beperkte groep devices

Dat het makkelijker is om problemen op te lossen is fijn. Nog fijner is dat je vooraf kunt testen of een update voor problemen gaat zorgen. De tool biedt de mogelijkheid om updates eerst uit te proberen in een veilige omgeving. Door pilot-groepen te gebruiken kunnen ICT-coördinatoren beter anticiperen op de gevolgen van een Windows Update. De pilot-groepen zoeken naar de kleinste set devices (smartphones, tablets, desktops etc) die een zo volledig mogelijke testomgeving bieden.

Desktop Analytics is, zonder extra kosten, beschikbaar voor gebruikers van:

  • Windows 10 Enterprise, E3 of E5 (onderdeel van Microsoft 365 F1, E3 of E5)
  • Windows 10 Education A3 of A5 (onderdeel van Microsoft 365 A3, of A5)
  • Windows Virtual Desktop Access E3, of E5