Meer onderwijsinstellingen getroffen door cyberaanvallen in juli

- Laura Herijgers

Cybercriminelen hebben het de laatste tijd gemunt op de educatieve sector. Samen met wetenschappelijke instellingen en de vrijetijdsindustrie, behoort het tot de hardst getroffen sectoren.

Onderwijsinstellingen zagen het aantal cyberaanvallen afgelopen maand groeien. Iedere week werden in de onderwijssector en wetenschappelijke instellingen 1,739 aanvallen geregistreerd. Die cijfers komen uit het rapport van Check Point Research, een bureau voor informatie over cyberbedreigingen. Het gaat om een stijging van 29 procent tegenover de eerste helft van 2021.

Gericht tegen bepaalde sectoren

In cyberaanvallen wordt vooral gemikt op organisaties en industrieën die kwetsbaar zijn. Het aantal cyberaanvallen is toegenomen sinds midden 2020. Voor de stijging wordt de coronacrisis als oorzaak aangeduid. Door de coronamaatregelen zijn organisaties hals over kop overgeschakeld naar thuiswerken, waardoor veiligheid één van de laatste zaken op het prioriteitenlijstje werd.

Check Point stelde enkele tips op, zodat onderwijsinstellingen zichzelf beter kunnen wapenen tegen toekomstige pogingen tot aanvallen:

  • Controleer je wachtwoorden: zwakke wachtwoorden zijn een perfecte ingang voor cybercriminelen.
  • Ben opmerkzaam voor pogingen tot phishing: klikken op links die er verdacht uitzien of van onbekende organisaties komen, er zijn slimmere dingen die je kan doen. Bij twijfel over de veiligheid van een e-mail, vraag je best even raad aan een collega of de verantwoordelijke van de ICT-dienst.
  • Verminder het aantal locaties waar aanvallen kunnen plaatsvinden: zorg voor de volledige controle over randapparatuur, applicaties, netwerkverkeer en data. Versleutel daarom gegevens voordat ze worden doorgestuurd of in gebruik zijn.
  • Zet anti-ransomware in: als er een eenvoudige oplossing op de markt is, kan het geen kwaad daar gebruik van te maken. Anti-ransomware vangt pogingen tot een aanval of een mutatie van een malware automatisch op.
  • Grijp onmiddellijk in bij cyberaanvallen: hou aanvallen onder controle door commando’s te detecteren en indien nodig te blokkeren. Voorkom dat malware zich verder verspreidt in de organisatie door geïnfecteerde apparaten te isoleren en geïnfecteerde bestanden te verwijderen.