Hogeschool PXL stelt ‘Centrum Digitaal Leren’ voor

- David Van Waeyenberghe

Hogeschool PXL investeert meer dan een miljoen euro in een opleidingscentrum voor digitaal leren.

De digitalisering in het onderwijs is niet meer te stoppen. De Vlaamse overheid investeert in de Digisprong waardoor scholen middelen kregen voor Chromebooks en andere digitale toepassingen. Hogeschool PXL ondersteunt leerkrachten en scholen met de oprichting van het Centrum Digitaal Leren (CDL) op campus Hasselt. Met de investering is een bedrag van ruim één miljoen euro gemoeid.

Mogelijkheden creëren

Hogeschool PXL, met verder nog campussen in Genk en Diepenbeek, wil met het Centrum de digitale ontwikkeling in scholen stimuleren. De hogeschool richtte een grote ruimte in als uitvalsbasis voor demonstraties, trainingssessies, lessen maar ook testprojecten, live-events en opnames. “De bedoeling van het centrum is om leerkrachten op didactisch en pedagogisch vlak te begeleiden om hun lessen nog aantrekkelijker te maken door de toepassing van nieuwe technologieën”, zegt directeur Onderwijs Heide Croes in een interview in HbvL “We doen dat aan de hand van een team experten die leerkrachten en andere bezoekers zullen begeleiden.”

Een leerkracht die in zijn klas de les geschiedenis boeiender wil maken, kan terecht in het Centrum. Via opnames voor een groen scherm, een greenkey, kan de leerkracht in kwestie zichzelf terug katapulteren naar pakweg de Griekse oudheid. “Dit idee is ontstaan tijdens de coronaperiode toen veel mensen thuis aan het experimenteren sloegen. Dat willen we professionaliseren en meer mogelijkheden geven”, vervolgt Wouter Hustinx, onderzoekshoofd CDL.

Aan de slag met Virtual Reality

Virtual Reality (VR) in de schoolomgeving staat hoog op het lijstje met mogelijkheden van CDL. Studenten kunnen in het centrum zelf de toepassingen van VR ervaren. Algemeen Directeur Ben Lambrechts ziet het graag gebeuren. “Er is al een technische school aan de slag gegaan. Ze maakten een filmpje over het gebruik van een kettingzaag. Daardoor wordt het in de les fysiek minder gevaarlijk en kan iedereen toch een duidelijk beeld krijgen. De techniek is een aanwinst voor het lesgeven in het algemeen.”

Hogeschool PXL investeert ruim één miljoen euro in het centrum. Een flinke som al is de Algemeen Directeur optimistisch over het gebruik van de infrastructuur. “De leerwinst via digitalisering is al lang aangetoond. We stellen het CDL ook verhuurbaar waardoor het een absolute meerwaarde zal zijn.3