Google toont voortaan of je wachtwoorden werden gelekt

- Cédric Van Loon

Google bouwt voortaan zijn Password Checkup-tool rechtstreeks in de wachtwoordmanager die synchroniseert over Chrome en Android. Voordien moest je beroep doen op een externe Chrome plug-in om je wachtwoorden te laten controleren.

De zoekgigant analyseert al je wachtwoorden en vergelijkt die met beschikbare databases die logins en wachtwoorden bevatten. Google monitort zelfs een deel van het ‘dark web’ om te zien of er gestolen wachtwoordpakketten worden vrijgegeven.

Website haveibeenpwned.com is al langer een belangrijke bron van informatie om wachtwoordlekken na te kijken, maar door de rechtstreekse integratie in Google is de kans groter dat je op de hoogte wordt gebracht dat je gegevens werden gelekt.

Wachtwoordmanager

Wanneer je wachtwoord wordt onveilig is, moedigt Google je aan om aanpassingen door te voeren. Hetzelfde geldt wanneer je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord gebruikt. Wie zwakke wachtwoorden gebruikt, krijgt ook een melding van Google.

google password

Mark Risher, director of account security bij Google, benadrukt dat alles heel veilig verloopt. “Aangezien Password Checkup confidentiële informatie verzendt naar Google, is het belangrijk voor ons om te laten weten dat alles geëncrypteerd wordt. Er is geen enkele manier om je data te zien. Wachtwoorden die in de database worden bewaard, zijn gehashed en geëncrypteerd.”

Met de nieuwe tool wil Google gebruikers motiveren om niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken voor meerdere diensten. Het gebeurt nog te vaak dat er voor meerdere diensten dezelfde wachtwoordgegevens worden gebruikt. Van zodra één dienst wordt gehackt en jouw gegevens op straat liggen, zijn opeens alle andere toepassingen in gevaar. Activeer daarom tweestapsverificatie waar je kan om problemen te voorkomen.