Google Education-manager over het nieuwe schooljaar

- Jeroen Langendam

Wat brengt het schooljaar 2021-2022 ons? Niemand die het weet. Samantha Lieberman van Google Education over de opstart van een onzeker schooljaar.

We gaan weer terug naar school. Niet online, maar fysiek in de klas. Eindelijk, daar hebben we lang naar verlangd. Omdat we echter niet zeker weten hoe de covid-19 pandemie zich verder ontwikkelt is het slim om rekening te houden met alle scenario’s. Bij Google hebben ze daar hun ideeën over.

Samantha Lieberman, program manager bij Google for Education, noemt de opstart van het nieuwe schooljaar een taak die overweldigend kan zijn: “je school, onderwijzers, leerlingen en families te voorzien van alle educatieve hulpmiddelen die ze nodig hebben om het nieuwe schooljaar met vertrouwen tegemoet te zien.”

Samantha Lieberman (via LinkedIN)

Dit jaar is die uitdaging iets groter dan gebruikelijk.

Niets kan persoonlijk contact vervangen

Bij Google hebben ze de zomervakantie gebruikt om de uitdagingen van dit schooljaar helder te krijgen. Een van de belangrijkste conclusies zal geen enkele onderwijsprofessional verbazen: het online onderwijs is een heel andere manier van lesgeven, waarbij het vooral een uitdaging is “leerlingen de individuele aandacht te geven die ze nodig hebben om te leren en te groeien”. Google producten als Jamboard, Google Meet en Google Classroom helpen enorm, maar “niks kan echt persoonlijk contact vervangen.

Onderwijs is meer dan de klas

Lieberman beschrijft dat onderwijs met digitale hulpmiddelen niet alleen in de klas moet gebeuren. Ze citeert een IT-specialist uit Atlanta: “Ouders en verzorgers proberen hun kinderen met hun huiswerk te helpen. Alleen snappen ze de hardware en apps niet altijd.”. Doordat ouders er niet in slaagden de techniek te doorzien, konden kinderen niet altijd deelnemen aan virtuele lessen.

Volgens Lieberman is het dus van groot belang dat scholen en leerkrachten het thuisfront meenemen in het gebruik van de nieuwe digitale middelen. Websites als Google Families en de Guardians Guide Directory (PDF) komen dan goed van pas.

Chromebooks

Lieberman eindigt haar verhaal door te benadrukken dat het slim is om te zorgen dat alle chromebooks ruim op tijd klaargemaakt zijn voor het schooljaar. Met de Digisprong op stoom, ligt hier een mooie uitdaging voor de IT-afdelingen.