Cisco en IBM lanceren gratis ‘Webex for our Kids’ voor afstandsleren

- Cédric Van Loon

Cisco stelt Webex gratis beschikbaar voor scholen terwijl IBM vrijwilligers ter beschikking stelt om leerkrachten, docenten, studenten en leerlingen te ondersteunen om succesvol de lessen virtueel voort te zetten.

Cisco werkt samen met IBM om het internationale ‘Webex for our Kids’-programma ook naar België te halen. Ruim 3.000 vrijwilligers van IBM staan klaar in Europa om 2.000 scholen te helpen, goed voor ongeveer 100.000 leerlingen.

Arnaud Spirlet, managing director Cisco België en Luxemburg: “Sinds de afkondiging van de lockdown in ons land zijn we bij Cisco continu in de weer om klanten, onderwijsinstellingen, overheden en ngo’s te helpen met installaties of uitbreidingen voor afstandswerken. Nu de maatregelen verlengd zijn door de nationale veiligheidsraad, hebben we samen met IBM een Europees programma uitgewerkt om onderwijsinstellingen gratis en op grote schaal onze technologie te bieden.”

“Het is belangrijk dat leerkrachten en leerlingen in contact blijven, nieuwe leerstof online delen en zo de lessen hervatten na de vakantie. We zien het als onze sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid om onze scholen daarin te ondersteunen.”

Iedereen helpen

“Door de verspreiding van het Coronavirus zijn alle onderwijsinstellingen in België tijdelijk gesloten en moet onderwijs op afstand ervoor zorgen dat onderwijs gewoon kan worden voortgezet. Om leerkrachten te helpen bij het verkennen van onderwijs op afstand en diens toegevoegde waarde, stelt IBM zijn experts, technologie en expertise ter beschikking om bij te dragen aan de collectieve inspanningen die vandaag worden gedaan om de effecten van deze gezondheids- en sociale crisis te verzachten”, zegt Jacques Platieau, Country General Manager IBM Belux.

“Wij zijn dan ook heel trots dat we door het combineren van technologie en professionele vrijwilligers, kunnen helpen om de impact van de COVID-19-crisis te kunnen verzachten. Tegelijkertijd bieden wij de mogelijkheid aan  leerkrachten om ervaring op te doen met digitaal werken en lesgeven.” 

Eigen ervaringen

Het Atheneum in Tervuren is alvast blij met de oplossing. Directrice Anke Crauwels is overigens heel blij met de opnamefunctie die in Webex zit. “Sommige leerlingen moeten een computer delen en kunnen de lessen niet altijd live volgen. Dankzij de opnames krijgen ze later toch toegang tot de informatie.”

Denis Dehon, directeur van het Lycée de Berlaymont, heeft al een eerste ervaring achter de rug met een vrijwilliger van IBM. “De toepassing creëert voor ons een nieuw soort dialoog. Webex vervangt niet de bestaande interacties, maar opent wel nieuwe ruimtes. Het structureert noodzakelijkerwijs onze vergaderingen, brengt deelnemers zonder al te veel beperkingen bijeen en stelt iedereen in staat te zijn wie ze zijn. De groepsdruk is veel lager en het agendabeheer veel eenvoudiger.”

Het initiatief van Cisco en IBM is niet het enige om afstandsleren toegankelijker te maken. Heel wat oplossingen zijn vandaag tijdelijk gratis beschikbaar voor scholen om uit te proberen.