Willekeurige groepen samenstellen met Random Name Picker

- Jeroen Langendam

Het maken van willekeurig ingedeelde groepen kan best lastig zijn. De Flippity Random Name Picker is een waterdichte manier om projectgroepen en dergelijke in te delen.

Bij groepsopdrachten hebben leerlingen vaak de neiging om in dezelfde groepjes te gaan werken. De andere groepsleden zijn bekend en daardoor vertrouwd. Voor de leerling is het werken in de bekende groep lekker veilig. Het heeft echter ook een aantal nadelen. Zo blijkt vaak dat groepjes bestaan uit leerlingen die ongeveer even goed zijn in leren als de rest van de groep. En dat terwijl je misschien wilt dat tijdens een STEAM opdracht de bèta’s juist samenwerken met de leerlingen die sterker zijn in kunstzinnige expressie. Ook zijn er altijd wel een paar leerlingen die letterlijk buiten de groep vallen, wat pijnlijk voor hen is en zelfs tot onzekerheid kan leiden.

Willekeurige groepen

Door te werken met gerandomiseerde groepen voorkom je de bovengenoemde nadelen. Ook leert het de leerling samen te werken met mensen met wie ze de klik minder voelen, een belangrijke vaardigheid voor de latere praktijk op de werkvloer. Verder kunnen er door het samenwerken nieuwe banden en vriendschappen ontstaan.

Maar hoe kom je nu tot een goede groepsverdeling, die helemaal willekeurig is en niet beïnvloedt door welke persoonlijke voorkeur dan ook? Je kunt natuurlijk lootjes trekken uit de hoge hoed. Deze methode is leuk om te gebruiken, maar ook wat ouderwets. Bovendien is het makkelijk om lootjes uit te ruilen en toch de groepen te beïnvloeden.

Een modernere oplossing is de Random Name Picker die Flippity heeft gebouwd.

Hoe werkt de Random Name Picker

Maak de namenlijst

Om de Random Name Picker te gebruiken, moet je eerst de Google Spreadsheet Template downloaden

Gebruik de link hierboven en klik vervolgens op “Een kopie maken”

Vervolgens voeg je de namen toe van de leerlingen waaruit je moet kiezen. Je bent daarbij niet beperkt in het aantal namen dat al voorgedrukt staat. Het aantal rijen is in principe onbeperkt.

Vergeet niet om de naam van het tabblad onderaan te wijzigen van ‘Demo’ naar (bijvoorbeeld) het klassennummer. Voorkom ook dat je cellen met een blauwe achtergrond bewerkt. Deze zijn essentieel voor de werking van de Random Name Picker.

Publiceer de namenlijst

Nadat je de namen van de leerlingen aan de template hebt toegevoegd, publiceer je de lijst op het web. Hou hierbij rekening met de privacy wetgeving GDPR. Het is aan te raden om geen achternamen of persoonlijke informatie toe te voegen. Hoewel de template ruimte biedt om foto’s toe te voegen, kun je dit met het oog op de privacy regels beter niet doen.

Publiceer de namenlijst op het internet. Hou hierbij rekening met de privacy-wetgeving!

Gebruik de link in de klas

Nadat de namenlijst online is gepubliceerd open je de online namenlijst die je net gepubliceerd hebt. Zoek het tabblad “Get the Link Here” en klik op de link die daarin is opgenomen. Deze link voert je naar een gekleurd Rad van Fortuin. Klik op het rad en het begint te draaien om uiteindelijk op een naam tot stilstand te komen.

Als je deze stappen in de lesvoorbereiding zet, is het handig om ook een bladwijzer voor de pagina te maken, zodat je deze in de klas kunt gebruiken.

Flippity Random Name Picker
Het volledig random Rad van Namen

Verschillende soorten selectie van namen

De link die je hebt gekregen brengt je standaard naar de Single Spinner. Dit is een volledig random naamkiezer, waardoor het mogelijk is dat het rad verschillende keren op dezelfde naam komt. Als je dit niet wilt, gebruik je het tabblad Single Name of Lineup. Beide zullen eerst kijken naar welke namen nog niet getrokken zijn. Pas wanneer alle namen gebruikt zijn, kan de selectie opnieuw beginnen.

Als je het helemaal makkelijk wilt doen, kun je ook de tabbladen gebruiken die zijn gebaseerd op de groepsgrootte (2-5 groepsleden), of het aantal groepen dat je wilt maken (2-5)

Klassenindeling

De Flippity Random Name Picker kan ook gebruikt worden om een klassenindeling te maken, waarbij leerlingen op volledig willekeurige wijze naast elkaar geplaatst worden. Dit kan handig zijn wanneer je om wat voor reden dan ook wilt zorgen dat leerlingen eens naast iemand anders gaan zitten dan normaal.

Flippity Random Name Picker: Handig

Het gebruik van de Flippity Random Name Selector vergt even wat voorbereiding, maar is verder vooral handig. Dat is niet in de laatste plaats ook zo omdat leerlingen geneigd zijn zich eerder bij de indeling neer te leggen wanneer ze zien dat deze op eerlijke wijze tot stand is gekomen.

Maak daarom aan het begin van het schooljaar een lijst en gebruik deze gedurende de rest van het jaar. Je zult zien dat deze kleine tijdsinvestering je veel efficiëntie oplevert.