Welke pc’s zijn compatibel voor een upgrade naar Windows 11?

- Ilene Langen

Enkele weken geleden publiceerde Microsoft de systeemvereisten voor Windows 11. Op het eerste zicht leek het niet meer te zijn dan een dualcore 1GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB interne opslag. Toch zullen veel pc’s de overstap van Windows 10 naar 11 niet kunnen maken.

Ben je op zoek naar de juiste pc om voor je leerlingen aan te kopen? Hou dan zeker de minimale systeemvereisten voor Windows 11 in het achterhoofd. Enkele weken geleden maakte Microsoft ze openbaar en leek het niet meer dan een dualcore 1GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB interne opslag in te houden.

Bijkomende vereisten

Microsoft voegde later echter ook een lijst van compatibele AMD- en Intelprocessoren toe. Op die lijst prijken enkel toestellen die uiterlijk twee tot maximaal vier jaar oud zijn. Voor Intel heb je namelijk minimaal een 8ste generatie Core-CPU nodig, voor AMD een Ryzen-2000 serie. Ook is de kans groot dat zelfs een nieuw toestel niet voldoet, gezien oudere CPU’s vaak nog lange tijd worden meegeleverd in systemen.  

Daarnaast is de aanwezigheid van een TPM-chip, meer specifiek TPM 2.0, noodzakelijk. TPM staat voor Trusted Platform Module en is een chip die instaat voor de beveiliging van je hardware. Dankzij het genereren van random nummers kan het cryptografische sleutels voorzien die je data beschermen.

Bron: ITdaily

Om te weten of je pc een TPM-module heeft, typ je in de zoekbalk tpm.msc in. Onder TPM Manufacturer Information kan je bij Specification Version zien welk nummer je hebt. Hier zou dus 2.0 moeten staan. Wanneer dat niet zo is, kan je geen upgrade uitvoeren naar Windows 11.

Windows 11 testversie

Microsoft ontwikkelde ook een app om te checken om je systeem wel compatibel is met Windows 11, de PC Health Check app. Deze werd echter offline gehaald, gezien je sinds kort de testversie van Windows 11 kan downloaden. In deze testversie gelden enkel nog de minimale systeemvereisten, waarbij de specifieke processoren en de TCM-chip niet meer verplicht zijn. Zo wil de softwaregigant voor de lancering nog kunnen bijsturen waar nodig.

Tijdens de testversie gaat Microsoft analyseren welke chips ouder dan de 8ste generatie van Intel en de AMD Zen 2 ook aan de standaard voldoen. Tegen de lanceringsdatum in oktober zal het bedrijf een nieuwe lijst opstellen met een mogelijk bredere ondersteuning voor oudere chips. Nieuwe pc’s die standaard Windows 11 gebruiken zullen vanaf oktober beschikbaar zijn. Oudere modellen krijgen mogelijks een sticker wanneer ze compatibele hardware hebben, om de upgrade naar Windows 11 gratis uit te voeren.

Panikeren is echter niet nodig. Windows 10 21H1 zal nog tot 14 oktober 2025 ondersteund worden, Windows 10 21H2 tot 2027.