Mijn Chromebook krijgt geen updates meer: wat nu?

- David Van Waeyenberghe

Wanneer je een Chromebook koopt dan krijg je maximum acht jaar automatische updates. Maar wat kan en mag nog zodra die updates stoppen? Blijven gebruiken is een optie maar wellicht niet de meest aangewezen.

Elke Chromebook installeert automatisch, en vaak zonder dat we het beseffen, nieuwe updates. Die zijn levensbelangrijk omdat updates onder andere patches aanbrengen om een veiligheidsprobleem aan te pakken. Net zoals bij een smartphone zijn updates voor Chromebooks van essentieel belang voor het goed functioneren van het toestel.

Veel gebruikers kiezen voor Chromebooks net omwille van deze automatische updates. Het is alleen opletten geblazen bij de aankoop. Want een Chromebook kopen betekent niet dat je zeker bent van acht jaar ondersteuning. Die termijn hangt af van de ‘ouderdom’ van de versie op de Chromebook. De vervaldatum van de updates, officieel de Auto Update Expiration-datum (AUE), kan je checken op de homepage van de beheerdersconsole.

 Functionele updates

Op regelmatige basis geeft Google updates en patches vrij. Die zijn hoofdzakelijk functioneel en eigenlijk altijd nuttig. Meestal hebben de updates te maken met de werking van het toestel en de beveiliging ervan. Bij Chromebooks zit de browser in het systeem gebakken. Dat betekent dat Google geen update kan doen, althans op dit moment, van Chrome zonder ook de software te vernieuwen.

Google stuurt zelf berichten naar de gebruikers wanneer de Chromebook bijna de AUE bereikt. In dat geval zijn er verschillende opties. Als gebruiker kan je ervoor kiezen om de Chromebook verder te blijven gebruiken, met alle risico’s van dien. Het toestel vernieuwen kan ook maar er zijn nog opties.

lees ook

Google lanceert reparatieprogramma voor Chromebooks in het onderwijs

Wat als je Chromebook geen updates meer krijgt

Het is zover, jouw Chromebook heeft de vervaldatum (AUE) bereikt. Geen updates meer voor het toestel, maar wat zijn dan wel de opties?

  • Je wil het toestel blijven gebruiken zonder updates

Beslis je om het toestel verder te gebruiken dan kan dat uiteraard. Maar dan moet je goed beseffen dat er geen updates meer mogelijk zijn en dat eventuele bugs of patches tegen malafide software uit blijven. Vooral dat laatste is iets om mee rekening te houden. Er blijven safeguards aanwezig (verified boot bijvoorbeeld) maar ook die proberen hackers te omzeilen. Het gevaar dat er iets fout loopt, is misschien klein maar het bestaat en de kans is alleszins groter dan bij een Chromebook met updates.

  • Je wil het toestel blijven gebruiken en dus zelf updaten

Dat kan, al is het een zeer omslachtige procedure om zelf de updates te installeren. Je moet dan zelf een versie van Chromium OS bouwen, of iemand vinden die dat voor je wil doen. Via een USB-stick of SD-kaart kan je dan telkens een update plannen. Dit is verre van de meest ideale oplossing, behalve wanneer je heel goed thuis bent in die materie.

  • Je kiest voor een nieuw toestel

Iedereen moet dit voor zichzelf uitmaken maar dit is wellicht de beste optie. Enerzijds omdat je met een nieuw toestel zeker bent van een lange periode van (automatische) updates. Anderzijds heb je met een nieuw toestel doorgaans veel meer mogelijkheden en is de Chromebook op zich krachtiger. Vergeet in dit geval niet om de oude Chromebook veilig te recycleren.