[adv] Verleden en toekomst komen samen bij Sint-Jozef-Klein-Seminarie 

- Gastauteur

[Advertorial] College in Sint-Niklaas ondersteunt toenemende digitalisering met nieuw Wi-Fi 6-netwerk

Op 9 mei 1808 opende het Klein-Seminarie in Sint-Niklaas voor het eerst zijn deuren. Ruim twee eeuwen later doet het statige pand nog altijd dienst als onderwijsinstelling. Maar in tweehonderd jaar is er veel veranderd. Het telraam is vervangen door de rekenmachine en de griffel en lei zijn ingeruild voor laptops of tablets.

Veel lesonderdelen vinden tegenwoordig zelfs volledig digitaal plaats. Om deze nieuwe manier van lesgeven te ondersteunen, heeft Sint-Jozef-Klein-Seminarie (SJKS) samen met specialist De Wifi Expert en met apparatuur van LANCOM Systems een modern Wi-Fi 6-netwerk aangelegd. 

Toenemende digitalisering

SJKS biedt met vier campussen onderdak aan een kleuterschool, lagere school, secundaire school en een internaat. Recent is men overgeschakeld naar een laptopproject, waarbij leerlingen van de eerste tot de derde graad in het secundair onderwijs een eigen laptop meebrengen naar school. In het lager onderwijs gebruiken leerlingen een deeltoestel van school.

Jen Kegels, ICT-coördinator bij SJKS legt het belang van dit project uit: “Toegang tot digitale tools verhoogt de interactiviteit en variatie. Leerlingen moeten digitale vaardigheden beter onder de knie krijgen en daarvoor is het gebruik van laptops en computers in de klas een voorwaarde.” 

Deze digitalisering zorgt ervoor dat het aantal apparaten met een Wi-Fi-connectie sterk toeneemt. Op een doorsnee dag maken ongeveer duizend leerlingen en werknemers verbinding met het Wi-Fi-netwerk. Waar SJKS in de oude situatie genoeg had aan 1 acces point per 3 klaslokalen, bleek al snel dat het Wi-Fi-netwerk toe was aan een upgrade. “De oude access points waren al acht jaar oud en hadden allemaal nog oude technologieën, dus er was nood aan een nieuw systeem.”

Implementatie

Daarop besloot Jen om Wim Roelands, eigenaar van De Wifi Expert, op te bellen om een planning te maken. Eerst zijn in overleg met het ICT-team de noden van de school opgetekend. Daarna zijn een aantal metingen uitgevoerd, bijvoorbeeld de dikte van de muren en hoeveel RF-signalen erdoor gaan. “Dat wordt dan in de software mee geïmplementeerd”, zo legt Wim uit. Toen het plan volledig klaar was, werd bij een tweede bezoek gekeken of de realiteit overeenkwam met het plan.

Op het moment dat de access points werden aangezet duurde het slechts een paar uur voordat heel de campus voorzien was van wifi.

Jen Kegels, ICT-coördinator bij SJKS

Ten slotte zijn alle apparaten gepreconfigureerd, op de juiste vermogens gezet, gelabeld en naar de school verstuurd. Op het moment dat de access points werden aangezet duurde het slechts een paar uur voordat heel de campus voorzien was van Wi-Fi. “En daar was ik toch wel over verbaasd. Want ik had verwacht dat het enkele dagen werk zou zijn om alles te optimaliseren”, zegt Kegels. 

SJKS gaf in eerste instantie de voorkeur aan apparatuur van een andere speler. “Toen hebben we de voor- en nadelen afgewogen en daaruit bleek dat LANCOM Systems de beste papieren had”, stelt Roelands. Via een testopstelling met een access point van LANCOM mochten dertig leerlingen YouTube-filmpjes afspelen terwijl docenten snelheidstesten uitvoerden. “Daarna werden ook nog dertig gsm’s verbonden met de access point, maar deze gaf geen krimp.”

Toch stonden niet alle collega’s te springen om de verandering. “Je hebt altijd voor- en tegenstanders. Er zijn leerkrachten die voorheen al veel digitale middelen gebruikten in hun lessen, maar aan de andere kant van het spectrum staat de leerkracht die nog niet vertrouwd is met die technologie. Maar het is wel de bedoeling dat ook die groep digitale middelen inzet in de klas”, verklaart Kegels.

Door open te communiceren met alle werknemers, onder andere via nieuwsbrieven, wist het ICT-team de ongerustheid weg te nemen. “Vanaf de voorbereiding hebben we alle stappen en keuzes duidelijk gecommuniceerd naar het hele personeel.” Als Jen nu door de leraarskamer rondloopt, gaan de vragen over software- of hardware-problemen, en niet over Wi-Fi. “En dat betekent dat het werkt!”

Dikke muren

Een van de uitdagingen bij het optimaliseren van de dekking in de gebouwen zijn de muren. Eenieder die wel eens een wandeling heeft gemaakt door de gangen van de gebouwen in het centrum van Sint-Niklaas, begrijpt wel waarom. “We hebben gebouwen van meer dan 200 jaar oud met hele dikke muren, maar ook nieuwe gedeeltes met hele dunne muren, dus dat moest op voorhand wel goed nagekeken worden. Hoeveel access points hebben we nodig, hoe sterk moeten die access points uitzenden, enzovoort”, legt Kegels uit. 

Ook Roelands zag hierin een uitdaging: “Dikke muren hebben voor- en nadelen. Signalen gaan er minder vlot doorheen, maar dat is ook het voordeel. De grootste stoorzender van Wi-Fi is Wi-Fi is zelf, zeker in locaties met meer dan honderd access points. Access points kunnen elkaar ‘horen en in een oud gebouw met dikke muren kunnen de access points elkaar minder snel horen. Daarom zijn in elke gang en klas metingen uitgevoerd om de signaalsterkte te optimaliseren.

Europese leverancier

LANCOM Systems staat voor digitale soevereiniteit en dat is één van de redenen waarom SJKS koos voor apparatuur van de Duitse fabrikant. Het bedrijf garandeert dat zijn producten vrij zijn van backdoors en voldoen aan de Europese privacyregels. “Dat is belangrijk omdat leerlingengegevens zeer gevoelig zijn”, aldus Kegels. “Meer en meer ouders hebben daar ook terecht vragen over. Ik zou het zelf ook niet graag hebben als de data van mijn kinderen verspreid worden. Maar met apparatuur van LANCOM kunnen we ouders geruststellen dat wij zorgvuldig omgaan met de data van hun kinderen.”

Projecten zoals Sint-Jozef-Klein-Seminarie zijn waardevol voor ons omdat ze bijdragen aan de digitale ontwikkeling van kinderen.

Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM Systems

Roelands bevestigt dit: “Van elk product dat we leveren hebben we ook een certificaat van LANCOM waarop staat dat ze gegarandeerd vrij zijn van backdoors.” Hij noemt ook een ander belangrijk punt waarom het goed is om met Europese partijen zoals LANCOM samen te werken: “De ecologische voetafdruk. Daarmee bedoel ik dat producten die uit de VS of Azië moeten komen een stuk vervuilender zijn, alleen al qua transport ten opzichte van producten die in Europa zijn geproduceerd.”

Binnen LANCOM is men ook fier op het resultaat. “Projecten zoals Sint-Jozef-Klein-Seminarie zijn waardevol voor ons omdat ze bijdragen aan de digitale ontwikkeling van kinderen. De prettige en vlotte samenwerking met De Wifi Expert en het ICT-team van de school was ook doorslaggevend. Dankzij de open communicatie en goede voorbereiding is het aantal incidenten minimaal geweest en heeft de school nu een Wi-Fi-netwerk dat nog jaren meekan”, aldus Ajin Ku, Country Manager Benelux bij LANCOM Systems.


Dit is een commerciële bijdrage van LANCOM Systems. Voor meer informatie over hun oplossingen kan je hier terecht.