8 punten waarop je moet letten bij aankoop van nieuwe laptops

- Schoolit redactie

Wie binnenkort nieuwe laptops moet kopen voor de leerlingen of leerkrachten van de school, informeert zich best. Iedere fabrikant of aanbieder vindt zijn of haar toestel het allerbeste. Tijd om orde te scheppen in de chaos met acht punten waarop je zeker moet letten.

Nieuwe laptops kopen voor je school is een grote verantwoordelijkheid waarin je tientallen goede en slechte keuzes kan maken. Iedere fabrikant vindt zijn eigen toestel het beste. We wijzen je de weg doorheen het mijnenveld met acht essentiële parameters waarop je moet letten.

Iedere school heeft zijn eigen noden, waardoor we geen specifieke toestellen voorstellen. Aan de hand van deze lijst kan je echter voor jezelf de juiste beslissing maken, eventueel in samenspraak met de verdeler.

1. Besturingssysteem

De keuze van het besturingssysteem is de belangrijkste stap in het aankoopproces. Vandaag zijn er vier opties: Windows, Linux, Chrome OS en macOS. Welke van de vier jij nodig hebt, is belangrijk om te weten. Wie macOS gebruikt, moet enkel naar de toestellen van Apple kijken. Chrome OS is dan weer de grote uitdager in het veld met een groeiend aantal toestellen van diverse fabrikanten. Linux is alomtegenwoordig als gratis alternatief en kan op elke pc of Chromebook worden geïnstalleerd.

De keuze van het besturingssysteem is de belangrijkste stap in het aankoopproces. Vandaag zijn er vier opties: Windows, Linux, Chrome OS en macOS.

Windows is vandaag nog dikwijls de vaste waarde binnen scholen, met als gevolg het breedste gamma aan laptops waaruit je kan kiezen. De kans is bijzonder groot dat je vandaag enkel Windows-laptops in gebruik hebt. Aan jou om te beslissen of je verder blijft werken met Microsoft of naar alternatieven gaat kijken.

Prijzen van Mac-toestellen liggen significant hoger die van Windows-laptops of Chromebooks (met Chrome OS). Die laatste probeert vandaag de markt te veroveren als prijsbreker maar moet nog heel wat bewijzen op de Belgische markt.

Sommige fabrikanten bieden een toestel waarop Linux vooraf is geïnstalleerd. Dat is een pak goedkoper dan een Windows-alternatief van dezelfde fabrikant. Verder is Linux ook altijd een interessante optie wanneer je een oude, ’trage’ laptop opnieuw leven in wil blazen.

2. Batterij

De bedoeling van een laptop is om die mobiel te gebruiken zonder de nood aan stopcontact. Het belang van een degelijke batterij is essentieel, maar echte vuistregels kan je niet hanteren om de juiste keuze te maken. Elke laptop heeft een bepaalde batterijcapaciteit en hoger is altijd beter, maar het gewicht is ook een belangrijke factor.

In de specificaties van alle fabrikanten wordt dikwijls gegoocheld met de meest creatieve meetmethodes om de batterijduur zo rooskleurig mogelijk voor te stellen. In de specificatielijst kijken of het toestel vastnemen zegt niets over de batterij. Het enige wat je kan doen, is jezelf informeren door onafhankelijke tests door te nemen van professionele websites of magazines. Op deze website starten we binnenkort alvast met dergelijke tests van enkele belangrijke modellen.

3. Bouwkwaliteit

Een schoollaptop moet tegen een stootje kunnen omdat het ding continu worden verplaatst. De klassieke consumentenlaptop is veel te broos voor leerlingen (en leerkrachten). De specifieke schoolmodellen die fabrikanten voorstellen, hebben meestal een steviger uiterlijk dat tegen een flinke stoot kan. Informeer altijd naar bepaalde testen of certificaten van de fabrikant om na te kijken op welke punten de laptop werd getest.

Naast robuustheid is ook het toetsenbord en bijhorend touchpad belangrijk. De tijd van slechte toetsenborden ligt tegenwoordig gelukkig achter ons, maar een degelijk touchpad is vandaag nog altijd behoorlijk zeldzaam. Gelukkig kan je zoiets wel snel testen wanneer je een testtoestel in handen hebt.

Naast robuustheid is ook het toetsenbord en bijhorend touchpad belangrijk.

Let tegelijk ook op de beschikbare aansluiten van de laptop. Wie vandaag een toestel koopt, houdt best rekening met een toekomstbestendige USB-C-aansluiting. Voorzie altijd genoeg USB-aansluitingen (minimaal twee) en een volwaardige HDMI-aansluiting. Wat je nooit wil, is werken met dongles (verloopstukken) binnen de schoolmuren. Die ben je binnen de kortste keren kwijt.

4. Prestaties

Niemand wil op een trage laptop werken omdat het niet productief is en frustraties met zich mee brengt. Een nieuwe laptop is meestal snel, maar na enkele maanden en diverse software-installaties kunnen toestellen traag worden. Zorg daarom altijd voor een beetje ‘overschot’ wanneer je de specificaties bepaalt van schoollaptops. Zeker bij Windows-laptops is dat een belangrijk punt.

Enkele minimumvereisten kan je best altijd aanvinken: 8 GB RAM, 64 GB SSD en bij voorkeur geen harde schijf. Het hart van de laptop, de processor, bevat ook ineens de grafische capaciteit zodat een aparte GPU in vele gevallen niet nodig is. Er zijn daar twee keuzes in: Intel en AMD. Welke moet je nemen? Intel domineert de markt maar krijgt de laatste twee jaar grondige concurrentie van AMD dat terug is van weggeweest.

Mocht je een Intel-machine op het oog hebben, neem dan best minimaal een Pentium-machine en bij voorkeur een Intel Core-model. De Celeron-modellen zijn doorgaans veel te traag op middellange tot lange termijn. Bij AMD is het eenvoudiger: alles met Ryzen is prima. Deze lijn chips bestaat pas sinds drie jaar en presteert uitstekend aan een scherpe prijs.

5. Schermkwaliteit

Net als de batterijduur kan je de schermkwaliteit niet bewonderen vanop een specificatielijst. Hoewel heel wat laptops worden gekocht aan een zo scherp mogelijk prijs, mag je nooit teveel inboeten aan schermkwaliteit. De leerlingen en leerkrachten zullen er de komende jaren telkens naar moeten kijken.

Hoewel heel wat laptops worden gekocht aan een zo scherp mogelijk prijs, mag je nooit teveel inboeten aan schermkwaliteit.

Full HD is doorgaans de norm, maar bij budgetmodellen zien we nog heel vaak configuraties met een schermresolutie van 1.366 x 768 pixels. Probeer deze te vermijden omdat de belangrijkste reden van deze schermen het drukken van kosten is, en dat zie je. Hoger dan Full HD is niet echt nodig voor klassiek schoolgebruik. Full HD garandeert je meestal een degelijke beeldkwaliteit, maar probeer toch altijd het toestel in handen te hebben voordat je beslist. Ga altijd voor een IPS-paneel indien dat beschikbaar is. De kijkhoek daarvan is veel beter dan die van een TN-paneel, wat interessant is wanneer leerlingen bijvoorbeeld even samen achter een laptop willen kruipen.

6. Accessoires (en prijzen)

Elke fabrikant heeft bijhorende accessoires om zijn toestellen te ondersteunen. De prijzen daarvan worden meestal pas na aankoop duidelijk. Doe vooraf goed onderzoek naar randapparatuur en kijk goed na of je voor alles gebonden bent aan hetzelfde merk.

Onder accessoires verstaan we muizen, draagtassen, voedingsadapters, docking stations, schermen en extra kabels.

7. Licentiekosten

Sommige laptops worden zonder besturingssysteem geleverd als besparingsmiddel. Je dient daarna een Windows-licentie aan te kopen. Soms wordt die piste bewandeld omdat er online verschillende aanbieders zijn met spotgoedkope Windows-licenties. Deze licenties zijn dikwijls geldig, maar je krijgt meestal geen ondersteuning door Microsoft op zulke aankopen.

Blijf weg van spotgoedkope Windows-licenties online. Meestal werken ze, maar je krijgt zelden ondersteuning door Microsoft.

Bovendien biedt een MS KIS-contract enkel een upgrademogelijkheid van het besturingssysteem aan wanneer er al een versie van Windows aanwezig is. Hou hiermee altijd rekening voordat je creatief aan de slag gaat met machines zonder besturingssysteem.

Bij Chromebooks of Apple-systemen wordt het besturingssysteem standaard altijd meegeleverd, inclusief bijhorende ondersteuning.

8. Reparatie

Tot slot is de herstelbaarheid van een laptop belangrijk in een grote aankoop van toestellen. Je wil voorkomen dat je gespecialiseerd schroevendraaiers nodig hebt en uren kwijt bent om bijvoorbeeld een geheugenmodule te vervangen. Helemaal vervelend wordt het wanneer de fabrikant voor lijm heeft gekozen in de plaats van schroeven. Let daarom bij de aankoop op het aantal schroefjes onderaan het toestel en durf zeker te vragen aan de fabrikant hoe eenvoudig iets herstelbaar is.

Hiermee bedoelen we zeker niet dat je elk defect toestel zelf moet kunnen herstellen, maar sommige eenvoudige handelingen zoals extra RAM of SSD-opslag is altijd handiger om zelf te installeren om tijdverlies te beperken.

Deze redactionele bijdrage werd mogelijk gemaakt in samenwerking met Comcon. Voor meer informatie over hun ICT-diensten, kan je hier terecht.